03 februari 2016

De slootjes van Oostzaan

Mijn voorvaderen van vaders' moeders' kant komen in één ononderbroken lijn uit Oostzaan alzo vermag ik te concluderen uit het familie-overzicht dat ik van mijn achterneef Karel verkreeg. En zo wist mijn vader te vertellen over "vroeger" toen er nog geen leidingwater was in de buitengebieden van NL en in dit geval in het boerendorpje Oostzaan. De slootjes waren schoon; helder water stroomde daar en werd niet alleen gebruikt om het vee te drenken maar ook voor de mensen zelf; er werd in gekookt, de was werd ermee gedaan. Alleen voor het zetten van thee meen ik werd water uit de regenton gebruikt.
Maar, ook het "stilletje" was boven de sloot geplaatst en dus scheet men gewoon in dat zelfde water. Dat vraagt natuurlijk om problemen. Ik heb vader overigens nooit gehoord over epidemiën van besmettelijke ziekten aldaar, maar men achtte het terecht op nationaal nivo wenselijk om overal waterleiding aan te leggen. Vooral uit Engelse steden in vroeger tijd was het bekend dat schoon drinkwater de belangrijkste voorziening was om besmettelijke ziekten te voorkomen; echte preventie dus.
In mijn blog van gisteren stipte ik de kwaliteit van onze lucht aan. Ongemerkt is die meest belangrijke natuurlijke voorziening ook aan ernstig kwaliteitsverlies onderhevig. Natuurlijk is de lucht in sommige industriegebieden en steden zichtbaar ernstiger, maar wanneer aantoonbaar is dat ziekten ontstaan door toedoen van de kwaliteit van de lucht zullen we daar collectief eens bij stil moeten staan, net als in het verleden bij de kwaliteit van het water. We schijten nu via onze auto's de lucht vol met noxe; bah!

1 opmerking:

Peter S zei

Geniet van je verhalen.
Eens kijken of deze reactie werkt.