08 februari 2016

De aanslag op Heydrich

Iedere keer neem ik me weer voor om eens te stoppen met al die boeken over de oorlogen die vorige eeuw ons werelddeel teisterden. Maar alle leesadviezen die ik krijg betreffen op de een of andere manier altijd boeken die over deze ingrijpende gebeurtenissen gaan. Zo sprak ik bij de PROIRA-bijeenkomst in Laren met Pieter G. over wat we zoal lazen en van hem kreeg ik het leesadvies "HhhH", oftewel Himmlers hersens heten Heydrich. "Weer een oorlogsboek", verzuchtte ik en zo kwamen we daarover in gesprek. Pieter gaf ook aan dat akelige gebeurtenissen nou eenmaal spannender zijn om over te lezen dan gewone gezellige aangelegenheden. Dat is ook de reden waarom in de nieuwsbladen vrijwel louter ongelukken, oorlogen en ander ongerief op de voorpagina's wordt gemeld. Neemt niet weg dat ik het leesadvies direct bij de bieb heb besteld en ben gaan lezen.
Merkwaardig opgebouwd boek; twee verhaallijnen van resp. de gebeurtenissen en de ontwikkeling van het latere "blonde beest" Heydrich, de meedogenloze nazi en anderzijds de aanloop naar de moordaanslag door twee jonge Tsjechen die hun opleiding in Engeland hebben ondergaan. Maar daartussendoor ook telkens de overwegingen van de schrijver zelf; wel origineel misschien, maar een beetje dilitantistisch vond ik, maar ja, het is dan ook wel het debuut van Laurant Binet en anderen vinden het juist een positief element.
Het is een heel informatief boek en ik beveel het daarom zeker ter lezing aan.

Maar intussen had ik ook het derde boek van de serie "De bruggenbouwers" in huis, ook handelend over de periode van WO II. Het kostte me moeite maar ik heb het een paar dagen laten liggen. Heb het inmiddels ook uit trouwens.

Geen opmerkingen: