01 februari 2016

De "smaak" van de stal

Koeien staan rustig op stal
Een poosje geleden was Sándor Schiferli - mr Slowfood voor intimi -  bij mij op bezoek. En natuurlijk had ik daarom uitgepakt met mijn eigen "Salone del gusto" met onder andere karnemelk van Zuivel boerderij Boom en Bosch oftewel "Boer Dirk". Sándor, zich profilerend als kenner bij uitstek wilde wel proberen maar dan moest je de stal wel kunnen proeven. Mr Slowfood was tevreden.
Deze week was ik voor de tweede keer in het winkeltje van de boerderij: "Had je wat vergeten?" vroeg Angelina lachend, want ja, ik koop altijd wel een liter melk en daarnaast boter, kaas of karnemelk maar ik kom zelden meer twee keer in een week. Dat was in de tijd van het grote gezin wel anders. Ik haalde toen op de zaterdag altijd 10 liter melk en dat ging op aan broodbereiding, in de thee, de pap en dergelijke.
En nu drink ik die melk altijd zo op, proevend of het zo'n heerlijk likeurtje is; het is inderdaad de "smaak van de stal" die ik daarbij vaag bespeur en die ik met de romigheid van die verse volle melk zo heerlijk vind.
Als ik klaar ben in het winkeltje en de koeien staan op stal, zo van december tot eind april wanneer het gras weer begint te groeien, dan ga ik altijd even in de stal genieten; dan snuif ik die volle stallucht op; een eerlijke lucht van vertering en van leven; ik geniet daar altijd weer van. De koeien zo rustig liggend of staand, meestal aan het herkauwen; af en toe een tevreden geknor, zelfs zacht geloei, gerinkel met de ketting; ik geniet daarvan en adem volop die stallucht in die ik dan later als een echo in de melk terugproef.

Geen opmerkingen: