27 februari 2016

Door het natuurgebied de Hoge Veluwe

Jachthuis St Hubertus
Een paar jaar geleden had ik op 1 étappe na het hele Trekvogelpad gelopen. Die ene étappe was die door het park de Hoge Veluwe liep; dat kost toegangsgeld en dat deed ik "dus" niet; stom, stom stom! Want vandaag hebben we dat met z'n drietjes gelopen, Roos, Ab en ik en het was een "tadelos" mooi stuk met cultuur en natuur en op dringend verzoek van Ab hebben we het Kröller-Müller museum zelfs overgeslagen. Volgens Ab kan cultuur-beleving altijd nog wel en moet je in je actieve jaren puur natuur genieten; is wat voor te zeggen.
Ab kwam ons ophalen met de auto en we reden naar Otterlo en met de bus naar Hoenderloo alwaar we eerst bij "De Boer'n kinkel" chocolademelk met notencake nuttigden. En toen met de kijker om ons nek door het park op geleide van de GPS-track en de wit-rood tekens. Hoewel we nauwelijks vogels hebben gezien was het een schitterende wandeling en niet alleen vanwege de natuur.
Windroos op uitzichtpunt
Door toedoen van de heer en mevrouw Kröller-Müller is dit prachtige natuurgebied in stand gebleven maar vind je ook fraaie restanten van hun activiteiten van zo'n tachtig jaar geleden. Niet de minste is natuurlijk het jachthuis St Hubertus, maar we vonden nog meer architectonische schatten zoals de restanten van het nooit gerealiseerde grote museum zoals mevrouw Kröller dat in gedachte had (had ik al eens eerder gezien met Peter C.) en een molengebouw van de architect Henry van der Velde - heb ik voor vriend Peter C. gefotografeerd - en een windroos op een uitzichttorentje. Vanuit de verte ook het standbeeld van generaal de Wet.
Na 16 kilometer kwamen we weer aan in Otterlo en bracht Ab ons met de auto weer terug naar De Bilt. Was ontzettend gezellig geweest zo met z'n drietjes.
Ondanks mijn rozerigheid heb ik nog boerenkool toebereid; na het eten kon ik mijn ogen nauwelijks meer open houden; dus heerlijk geslapen.
Pomphuis van architect Henry van der Velde. Foto speciaal voor architect en vriend Peter C

Roerend vond ik het gezicht op het graf van de heer en mevrouw Kröller-Müller bij de Franse Berg.

Geen opmerkingen: