02 februari 2016

Als een verdunde gifwolk

Met mijn Dalvrij abonnement ga ik nog wel eens uiterst vroeg de baan op; ik moet dan vóór 6.30 uur inchecken; er is dan heel weinig verkeer. Ik rijd altijd door de woonbuurtjes en kom meestal vrijwel geen verkeer tegen. Zeker in de wintertijd is de lucht dan fris, je hoort het scherpe geluid van roodborstjes, de nauwelijks verstoorde stilte; echt een fijn moment. Dan rijd ik ook door mijn oude buurtje.
Helaas kom ik daarbij regelmatig een krantenbezorger tegen die - de fiets is er niet meer bij - op zo'n tweetact scooter van adres naar adres rijdt. Als ik pech heb en het is windstil en moet ik achter hem aan dan kan ik precies ruiken op welke adressen hij een krant heeft bezorgd; daar heeft hij even stilgestaan en stinkt het nog naar die vieze uitlaatgassen.
Nu las ik deze week in de krant dat door toedoen van de computerfraude door Volkswagen er iets van 70.000 levensjaren teloor waren gegaan; de relatie met longkanker werd gelegd! Stikstofoxiden als veroorzaker hiervan. Hiermee lijkt toch wel het "tweede vermoeden van Evert" min of meer bevestigd te worden. Inmiddels is mijn gedachte daaromtrent dat het de ultra-fijnstofdeeltjes zijn met daarop radicalen die de longen kunnen binnen dringen en kanker veroorzaken.
Een akelig voorbeeld daaromtrent vernam ik onlangs; een sportieve man die dagelijks naar zijn werk fietste was overleden aan longkanker terwijl hij nog nooit had gerookt. Wel had hij die fietstocht dagelijks langs een autosnelweg moeten afleggen?! Bewijst niets natuurlijk, maar ik acht het een "teken aan de wand".

Geen opmerkingen: