18 februari 2016

De droom van de Ier

In het tweede deel van "de Bruggenbouwers" met de naam "Dandy uit het Noorden" komt nogal wat aan de orde op het gebied van politiek en oorlogvoering maar ook de houding jegens homosexualiteit. In het boek kwam de mij tot die tijd onbekende figuur Roger Casement naar voren. Natuurlijk vond ik op internet in de wikipedia een overzicht over wat deze omstreden figuur allemaal had gedaan. Een drietal zaken springen naar voren, zaken die allen draaien om onrecht dat een bepaalde bevolking wordt aangedaan. Hij heeft namens de regering van Engeland onderzoek gedaan naar de toestand in Congo, naar de ellende die de inheemse mensen werd aangedaan in het enorme gebied dat aan België was toegezegd en door Leopold II als privé bezit maar volstrekt zonder juridisch toezicht werd leeggezogen. Later werd hij voor een vergelijkbare missie uitgezonden naar Peru. En tot slot speelde hij een merkwaardige rol in de opstand van de Ieren tegen de Engelse overheersing, een activiteit die hem uiteindelijk op het schavot deed belanden.
Maar wat ook in de Wikipedia pagina werd genoemd was het bestaan van het hier genoemde boek, van de pen van Mario Vargas Llosa, niet voor niets Nobelprijswinnaar Literatuur 2010. In mijn Blog worden meer boeken van hem genoemd.
Het boek gaat vooral over wreedheid in die omstandigheden dat sprake is van een absolute macht, in dit geval niet van een Romeinse keizer of een andere despoot , maar van een groep Europeanen, voorzien van vuurwapens tegenover de oorsprokelijke inwoners, d.w.z. negerstammen, die nog nooit met onze "beschaving" in aanraking waren gekomen en Indianen, dus volkomen weerloze mensen. Uitbuiting, hebzucht en ongebreidelde wreedheid scheppen een onvoorstelbare hel; het heeft mij diep geraakt toen ik dit las. Vargas Llosa beschrijft het leven van Roger Casement op een indringende wijze en levensgetrouw, zij het in de vorm van een roman.
Uiteindelijk eindigt Casement aan de galg waarbij zijn geheime dagboek waarin hij zijn homosexuele activiteiten nogal expliciet heeft beschreven een rol heeft gespeeld. Homosexualiteit werd in die tijd nog als een misdrijf gezien.
Boeken van Vargas Llosa hebben eigenlijk geen leesadvies nodig; zijn alle zeer het lezen waard, maar ik wil het toch benoemen. 

Geen opmerkingen: