31 december 2015

Familiereünie op opa's verjaardag

Mijn nicht Margreeth had ons voor de viering van oudejaar uitgenodigd. 31 december was de verjaardag van onze opa; vroeger ging de hele familie op bezoek bij opa in Zaandam op oudejaarsmiddag. Dan geen oliebollen maar een gebakje vanwege de verjaardag.
Voor vandaag had ik oliebollen gebakken. Ik lag er al vroeg in en was om 5 uur alweer wakker. Om 6 uur ben ik opgestaan en heb het oliebollenbeslag aangezet. En zo stond ik om een uur of 9 al oliebollen te bakken. Roos hielp me om eerst de patatolie uit de friteuse te gieten. Nog even reinigen en daar ging ik aan het bakken. Het ging maar langzaam in dat kleine frituurtje dat ik tegenwoordig heb. Bevalt toch beter dan in een pannetje; je hebt de temperatuur beter in de hand met een thermostaat.
Na een uurtje had ik een kleine dertig bollen gebakken waarvan ik er tussendoor wel een paar had in laten treden. Een paar voor buurvrouw Kaat met een briefje erbij want ze was niet thuis. Zij krijgt traditioneel altijd een paar oliebollen van me.
En 'smiddags met de trein naar nicht Margreet en haar man Paul. We hadden elkaar lang niet gezien of gesproken en ik vond het ontzettend leuk dat ze ons had uitgenodigd. We zaten de hele verdere middag genoeglijk met elkaar te praten over gezamenlijke interesses zoals muziek en natuurlijk over "vroeger". Margreet had zelfs de datum van opa's verjaardag nog op haar verjaardagskalender genoteerd.
Voor het avondeten had Paul een heerlijke boeuf bourguignon gemaakt. Daar waar wij eigenlijk een vegetarisch maal hadden verwacht - nicht Margreet was altijd behoorlijk vegetarisch - daar was de hoofdmoot nu toch echt vlees. Heerlijk gegeten met een courgettesoepje vooraf en ijs toe. Smaakte prima ondanks de oliebollen die we bij de thee hadden ingenomen.
Ook 'savonds vloog de tijd om door de vaak intieme conversatie die we voerden; voor we het wisten ontkurkte Paul de champagne voor de traditionele dronk. Die smaakte ons allen best en een uurtje later zochten wij de sponde op. We bleven logeren; heerlijk geslapen.

Geen opmerkingen: