03 december 2015

De schilderkunst begint te landen!

Geweldig die akelige koppen; goed getroffen
Cyria had voorgesteld om naar het Booijmans van Beuningen te gaan vanwege de TT van Brueghel en Jeroen Bosch. Om 11.00 uur ontmoetten wij elkaar in de hal van Rotterdam CS en liepen we naar het Booijmans. Onderweg vroeg ik of ze wel eens van de Ross gans had gehoord en gedecideerd stelde ze dat die niet bestond. Een flinke uitspraak! Maar ze zou het nog eens nakijken.
Er stond een forse file grijsharigen voor de kassa, maar een aardige dame noemde ons het alternatief van de zij-ingang; had ik nog nooit gezien en we waren in een wip binnen. Ik was sterk onder de indruk van de schilderkunst van deze 16e eeuwse kunstenaars en eigenlijk ook van hun collegae it die eeuw die daar vertegenwoordigd waren. Een filmpje over het schilderij van de marskramer bij het bordeel, van het penseel van Bosch gaf een goed inzicht in de boodschap die in dit schilderij zou liggen. Het leek wel een soort beeld/stripverhaal zo alles bij elkaar.
Keisnijden
Daarna de vaste collectie en dat deed me zo'n plezier. Een forse collectie impressionisten, en Haagse school, Breitner, Jacob Israëls. ik genoot er van en kreeg zo'n tevreden gevoel van dat mijn huidige belangstelling voor de schilderkunst begint te landen op een almaar toenemend fundament. Deed me wat!
We gingen nog even naar het Chabot museum; klein museum met een twintigtal opgestelde werken van Chabot. De collectie is door een liefhebber van zijn werk, een soort maecenas verzameld en bij elkaar gehouden en nu opgesteld in dit intieme museum. Mooi werk, geschilderd in oorlogstijd; de narigheid straalde er gewoon van af. Was zeer de moeite waard.
Werk van Chabot

'sAvonds, ik lag al in bed want ik wilde uitgeslapen zijn voor de reis naar Kassel ging mijn telefoon; een SMS: "hij bestaat". Dat het de Ross gans zou betreffen was mij duidelijk. En inderdaad toen ik de volgende morgen even op Internet googelde zag ik dat het een gans betreft uit het noorden van Canada en pas enkele keren is waargenomen in NL.
Ik zal bij gelegenheid eens vragen of Ab de Ross' gans kent.

Geen opmerkingen: