05 december 2015

Het Gläsnertal

De eerste markering van de Grimmsteig in
OberKauffungen
Toen ik op de kaart had gekeken dacht ik dat het best te doen was om vanuit Hotel Chassallas naar Kauffungen te lopen. Maar indachtig onze ervaring van gisteravond bij de wandeling naar de Weihnachtsmarkt - Kassel lijkt toch vooral een keurige, eentonige dus saaie stad - besloten we om maar met de Strassenbahn te gaan. Je kunt in de tram zelf een kaartje aanschaffen via de automaat. Het was toch nog een flink stuk door de stad waarbij de tram overigens iedere 200 m een halte heeft. We stopten bij de halte Oberkauffungen Bahnhof; daar kruist de cirkelwandeling Grimmsteig het spoortje. We liepen direct door naar Nieste; bij het door Huib genoemde Königsalm waren we te vroeg voor de koffie en zodoende waren we ook wat vroeg op onze eerste bestemming: Nieste. Herr Winter stond in de tuin voor het huis en we konden direct in ons appartement; niet te geloven, met wasmachine, volledig ingerichte keuken en een ferme badkamer; helemaal goed dus!
Direct weer op pad, maar dat was nog geen sinecure. Roos wilde langs een zijbeekje van de Nieste aan de wandel, maar dat konden we niet vinden. Al mopperend kwamen we terug door het dorp en uiteindelijk kruisten we de Grimmsteig. We liepen iets door en kwamen toen op een fietspad, de X7, het Herculespad en dat liep verder het bos in; prima wandeling. We sloegen ergens links af en kwamen in het Gläsnertal, het Niestetal. Huib had ons bij vertrek al gemeld dat dit dal zo de moeite waard was; inderdaad!
Roos op het bruggetje over de Nieste in het Gläsnertal
We vonden zelfs een bruggetjes tussendoor over de uiterwaarden naar de andere kant, langs oude Glashütten. Uitvoerige informatie over de glasfabricage alhier in de 16e eeuw. Stoken met houtskool en mengen van het zand met de potasch om de smelttemperatuur te verlagen; buitengewoon interessant. Een volgende keer moeten we naar het Glasmuseum in Grossalmerode.
Bij de Glasshütte hebben we nog heerlijk in het zonnetje gezeten op een bankje en genoten van de omgeving met haar fraaie uitzicht, sfeer en stilte en onderwijl een verrukkelijk croissantje van de Bäckerei bij de supermarkt weggeknaagd.
'sAvonds zijn we gezellig naar de kerstmarkt geweest; piepklein en veel dorpelingen waren aanwezig; gezellige kout. We hebben Bratwurst gegeten en soep en natuurlijk gesuikerde amandelen gekocht. Bij het vuur stond een uiterst vriendelijk heer, gekleed in een grijze vacht, door ons direct "meneer Berenvel" genoemd. Hij ging nog naar elders om voor ons een hele zak met informatie te halen over de Grimmsteig en nog meer over de omgeving. De mensen zijn hier sowieso erg vriendelijk. Fijn om hier te zijn. We horen dat het vooral Hollanders zijn die de Grimmsteig lopen; verrassend.
Bewogen foto vanwege de duisternis met links "meneer Berenvel"



Geen opmerkingen: