24 december 2015

Na de Pelikaan nu ook de Ooievaar

De likeurtjes van de firma A. van Wees. Tweede van rechts is "Roosje zonder doornen" dat ik uiteraard
aan Roos heb gegeven. Smaakt verrassend lekker naar rozen.
Mijn goede vriend Peter C. maakte mij onlangs attent op het bestaan van een tweetal ambachtelijke stokerijen in Amsterdam; was ik door onze lokale slijter al gewezen op Wijnand Fockink daar verscheen door toedoen van Peter nu de firma A. van Wees aan het likeurfirmament. Natuurlijk ben ik direct gaan googelen en daar bleek dat deze firma al die grappig benoemde likeurtjes te koop aanbiedt in haar slijterij "De Ooievaar" en daar hoef je dan in het moderne tijdperk niet eens meer de deur voor uit.
A. van Wees is een firma die deze oud-Hollandse likeurtjes nog maakt zoals dat in de 17e eeuw ging; geen synthetische geur-, kleur- of smaakstoffen, echt ambachtelijk dus. Op de achterkant van de flessen die ik inmiddels heb aangeschaft staat het volgende:
Citaat:
Dranken worden steeds vaker aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Kunstmatige smaakstoffen zijn "IN". Kennis van vruchten, bloemen, planten, wortels, zaden e.d. ontbreekt nagenoeg. Zij die nog waarde hechten aan natuur- en oorspronkelijkheid zullen deze in al onze traditioneel gestookte artikelen terugvinden.
Einde citaat
Echt het oude Slowfood credo dus.
Het is natuurlijk deze ambachtelijkheid die mij bijzonder aanspreekt en heeft doen besluiten om de producten eens te gaan proberen. Aanvankelijk vooral om te gaan gebruiken in nagerechten op basis van het chipolata recept, maar ook om in kleine hoeveelheden te savoureren. Ik maakte een vrij willekeurige keuze op basis van de informatie over de kruiden en andere ingrediënten zoals genoemd op de site van A. van Wees.
Inmiddels siert een vijftal flessen mijn huiskamer; het flesje met "Roosje zonder doornen" heb ik uiteraard mijn eigen Roos ten geschenke gedaan.
Roos merkte op dat wij nu onze thee betrekken bij het eveneens ambachtelijk werkende theewinkeltje in Zutphen, "De Pelikaan" en dan nu de likeur bij slijterij "De Ooievaar".
En nu zit ik 'savonds aan een piepklein glaasje likeur te nippen. De "Walnoot", "Roosje zonder Doornen", "Papagaaiensoep"  en "Pruimpje prik in" heb ik inmiddels geproefd.

Geen opmerkingen: