12 december 2015

Nieuwe natuur

Jan ten Hoopen, bosecoloog vertelt ons over "de letterzetter", een insect dat zich
voortplant onder de bast van een boom en daarbij een patroon van gangen achterlaat
die je zichtbaar kunt maken.
Vandaag de jaarvergadering van de sectie Thijsse van de NEV, altijd een leuk gebeuren met natuurvrienden met een excursie na. Deze keer in het Leenderbos, werkgebied van Jap, de voorzitter van de sectie. Het Leenderbos is voor mij als OV'er onbereikbaar maar gelukkig kon ik met Jap meerijden vanuit Eindhoven. Dus het begon al direct met kout onderweg.
Koffie gezet, koek gesneden en uitgebreid vergaderd over huishoudelijke zaken zoals de afschaffing van de contributie en de website en natuurlijk het belangrijkste, de rapportage aan de natuurbeheerders op grond van de bevindingen van de NEV leden bij de zomerbijeenkomsten. Dat blijft toch een heel lastige zaak; de entomologen zijn niet zo genegen om forse uitspraken te doen en de beheerders zijn aan zoveel zaken gebonden dat een eventuele rapportage geen prioriteit voor hen heeft. Lastig voor de sectie om daar haar weg in te vinden. Veel wegen zijn al uitgeprobeerd en nu gaat bij de zomerbijeenkomst 2015 een nieuwe trial gedaan worden met het betrekken van geïnteresseerde natuurliefhebbers/(potentiële) vrijwilligers. Aan het enthousiasme van de leden van de sectie zal het niet liggen!
Na het wegknagen van de meegenomen boterhammen de excursie. Jap toonde ons voor het verlaten van de werkschuur eerst het plan dat hij heeft ingediend bij de provincie voor het scheppen van nieuwe natuur in het werkgebied alhier; een hydrologisch kunststukje. Oude sloten worden afgedamd en/of gedempt. Watersoorten worden gemengd, gevloeid over een daarvoor geschikt gemaakt veld zodat zeldzame soorten die bij dit type water gedijen terug kunnen komen; een gebied waar dit vanouds al is gerealiseerd wordt gespaard; ander water wordt onder een afvoersloot doorgeleid met siphons opdat een broekbos kan gedijen. Ik merk dat ik de puzzel nauwelijks meer kan reconstrueren zo ingewikkeld was het allemaal en in de praktijk, na een wandeling door bijzonder modderig terrein zag het gebied er imposant uit en kreeg de puzzel meer realiteit voor mij.
Als het onderzoek goed uitvalt dan zal het plan waarschijnlijk worden gerealiseerd; iets om trots op te zijn! Het enthousiasme en de gedrevenheid van Jap om soorten planten en dieren hun plek te laten houden of juist weer te geven acht ik echt bijzonder en voorbeeldig. Dat vind ik ook bij Ab die de zelfde gedrevenheid heeft in de veenmosrietlanden van het Noord Hollands polderland. Hen te kennen en met hen te mogen werken acht ik een voorrecht.

Geen opmerkingen: