07 oktober 2015

Vincent van Gogh en Edvard Munch

Portret van Patience Escalier
Vincent van Gogh
Zij worden beschouwd als twee iconen van de moderne kunst. Munch was een groot bewonderaar van Vincent en terecht. Was ik nooit zo'n groot bewonderaar van zijn werk daar ben ik er nu toch wel van overtuigd dat hij een zeer grote was. En het is niet te geloven dat hij zich de fabelachtige schilderkunst voor een belangrijk deel op eigen houtje heeft eigen gemaakt. Zoals in het museum te lezen is door oefenen, oefenen en nogmaal oefenen. Ik ben vooral onder de indruk van zijn portretten.
Was lang niet in het van Gogh museum geweest; de nieuwe entree had ik nog niet eerder betreden. Gelukkig had ik mij goed geinformeerd en beschikte ik over een time slot om 11.00 uur zodat ik zonder kosten en ongehinderd met mijn museumjaarkaart naar binnen kon. Voor de kassa stond een immense rij wachtenden. Ook zonder tijdslot moet je er als museumjaarkaarthouder in de rij gaan staan. Dus van tevoren via Internet bestellen. Is zelfs voor mij een fluitje van een cent.
Munch ken ik niet zo; is ook een grote, maar maakt op mij lang niet zo'n indruk als Vincent of Jozel Israels. Er hingen veel schilderijen van tijdgenoten, maar ook van Vincent van Gogh zelf uit andere musea of particulieren collecties. Ik ben wel vier keer terug geweest naar het schilderij van een oude boer, Patience Escalier. De gezichtsuitdrukking en de werkhanden zijn zo weergaloos vastgelegd; ik heb er ademloos voor staan kijken. Ik ga zeker nog een keer naar deze tentoonstelling die nog ergens tot januari loopt al was het maar voor dit schitterende portret.

Geen opmerkingen: