04 oktober 2015

De naamdag van Francis

Femke de Graaf (piano) en Francis van Broekhuizen
bij aanvang van het concert
Vandaag is de verjaardag van Roos; vanmorgen heb ik haar dan ook krakerig toegezongen. Vanmiddag zijn we naar een concert geweest van "de vrienden", oftewel van de VvhL, de Vrienden van het Lied. Francis van Broekhuizen en haar begeleider Femke de Graaf traden op met een programma dat we al kenden maar graag nog een tweede keer wilden horen. Vooral de liederen van Moussorgski over de dood kon ik nu bij tweede beluistering beter invoelen; niet dat ik de tekst begreep, dat Russisch is volstrekt niet te volgen, maar de muziek is heel beeldend en met de toelichting van de vorige keer nog in gedachten en weer opgefrist door de toelichting van vandaag was vooral de begeleiding heel goed te begrijpen; knap hoe de tekst werd geillustreerd door de piano. Nu kan Femke dat ook wel erg goed voor elkaar krijgen hoor!
Na Moussorgski, Tsjaikovski en het zelfde engelse programma als die keer in Zeist. Francis kan het niet laten om voortdurend grappen te maken. Zo zei ze dat er na het applaus natuurlijk nog een toegift zou komen; ja, dat is altijd zo, maar ze verraste Roos en mij compleet.
Het is vandaag niet alleen Roos' verjaardag maar ook dierendag, het is de dag van Franciscus, dus de naamdag van Francis. Domme ik dacht dat dat het zelfde is al verjaardag en kon het niet laten om te melden dat Roos "ook"  jarig was vandaag, aanleiding om collectief een "lang zal ze leven" in te zetten. Maar goed, de verrassing moest nog komen. Francis ging het "suja, suja, prikkeltje", het kinderliedje zingen en daarbij zong Femke de tweede stem en dat klonk wel zo mooi en lief en was zo verrassend dat zowel Roos als ik ervan vol schoten. Ook een zekere Kees, die naast mij zat moest zijn zakdoek tevoorschijn halen. Niet te geloven hoe diep muziek je kan raken!
Na afloop nog weer fijn met Francis en Femke, maar ook met Martijn Sanders gesproken en natuurlijk met de aanwezige bestuursleden van de afdeling en de secretaris van de vereniging die ook aanwezig was. Fijne middag; fijn om lid te zijn van deze club! 

Geen opmerkingen: