01 oktober 2015

Cultuur snuiven in Essen

Alfred Krupp
Ik had Roos aangegeven dat ik graag eens naar Essen wilde voor een bezoek aan het Folkwang museum. Dat leek Roos wel wat. Toen bleek dat Flixbus direct vanuit Utrecht naar Essen reed was het pleit snel beslecht en zo zaten we vanmorgen in de bus naar Essen. Roos had bedacht dat Essen ook vast wel een operahaus zou bezitten en had de datum uitgezocht op de opera van deze avond. Ze had alles keurig voorbereid: bus geregeld, hotel geregeld en een kaartje voor de opera. Ter plekke besloot ik om ook mee te gaan naar de opera dus hebben we in de loop van de middag nog een kaartje voor mij erbij gehaald; er was nog ruim plek gelukkig.
Maar eerst de stad Essen bezocht; een niet zo bijster interessante stad, zonder oude binnenstad; vooral een koopgelegenheid. Slechts 1 leuk winkeltje ontdekte ik, een delicatesse-slager met de schilderachtige naam Schlemmermeyer waar ik dan ook een lekker stuk rookspek heb ingeslagen. Ook zagen we een fraai standbeeld van Alfred Krupp, niet alleen een belangrijk industrieel die de industrialisatie van het Ruhrgebied mede vorm heeft gegeven maar tevens de naamgever van de stichting die bijdraagt aan het in stand houden van het Folkwang museum. Moest ik dan ook een foto van nemen voor dit Blog.
Ook ontdekten we een gezellig Turks eettentje waar we heerlijk hebben gegeten en een biertje gedronken; vlakbij het operahaus; we hebben er na afloop dan ook nog een afzakkertje genomen.
En die opera zelf vond ik geweldig. Een schitterend opgesteld podium met kaarsen, een enorme klok aan een kabel, muren en een imposante crew. Bij de aanvang van het orkest liepen de rillingen over m'n rug; de relatief kleine zaal was vol van het geluid; perfecte akoestiek en dan kan er toch echt niets op tegen een echte uitvoering. Verder was het Duitse publiek van begin tot het eind muisstil; ik heb geen kuchje gehoord. De opera was ook bijzonder boeiend en emotioneel, met verrassende muziek. Ik heb genoten.
Roos was het met me eens dat die kleinere zalen zoals in Duitsland veel geschikter zijn voor opera en dat je zo'n opera dan veel intensiever beleeft. Het was mij ook al opgevallen dat ik bij opera's in de Stopera te Amsterdam steevast in slaap viel maar in de kleinere zalen als in Alkmaar, Koblenz en nu ook in Essen van begin tot eind heel geboeid heb geluisterd en gekeken. We gaan vaker hebben we besloten!

NB het ging om de opera "The Greek Passion", van Bohuslav Martinu, een zeer indringend werk.

Een positieve recensie, zelfs met afreisadvies vindt u hier. En mocht u naar Duitsland willen? neem dan de Flixbus, comfortabel, voordelig en je hoeft niet zelf te sturen en in de file kom je sowieso.

Geen opmerkingen: