17 oktober 2015

Oss of all places?!

Jan Cunen museum, gevestigd in een schitterend pand
Oss? Was er eigenlijk nog nooit geweest; ken het slechts van het ontstaan van de SP en van Organon Oss, de farmaceut die begon met het maken van hormoonpreparaten uit organen van vee die werden betrokken van het slachthuis: schildklierhormoon en insuline dacht ik. Maar ik was er nog nooit geweest totdat ik deze week in een catalogus over werk van Jacob Israels las dat er een museum was met een belangwekkende collectie van werk van de Haagse school: het Jan Cunen museum, gevestigd in een voormalig "woonhuis" van de steenrijke familie van der Berg, grondleggers van het margarine concern van der berg en Jurgens, voorlopers van Unilever. Niet niks dus.
Bij voorbereiding bleek dat er een TT was van stukken uit het depot, bij elkaar gekozen door Henk van Os. Verder las ik dat het museum voor een forse reorganisatie stond vanwege bezuinigingen op het cultuurbudget door de gemeente Oss. "Misschien gaat het wel dicht", vreesde ik, dus maar snel erheen. "Er zal toch wel een deel van de vaste collectie te zien zijn", hoopte ik.
Door NS-gestuurde samenloop van omstandigheden was ik pas om 13.30 ter plaatse en ondanks dat het museum al een uur open was, bleek ik de eerste bezoeker. Twee allervriendelijkste dames wezen mij erop dat de TT van Henk van Os eigenlijk wel de hele TT ruimte vulde, maar dat er wel wat van de Haagse school bij was. Ook vertelden zij mij over de huisvesting en over de reorganisatie. Naar ik later bij het verlaten van het museum van de dames hoorde was dat ze vreesden dat ik eigenlijk onverrichtterzake snel weer verdwenen zou zijn. Nou ja, misschien gaf de selectie van Henk van Os daar wel enige aanleiding toe; het waren voor de helft van die merkwaardige moderne kunst producten waar ik weinig mee heb, maar er hingen ook een stel werken van Schelfhout, Kleyn, Toorop en zelfs een Isaac Israels. En verder was er een leuke video toelichting van de TT van van Os. Op de middenverdieping bevond zich een heel bijzonder muur-beschilderde ruimte met ook daar een toelichtende video presentatie van de kunstenaar. Dat vond ik niet alleen erg fraai maar ook gedurfd.
In een aparte, rustige ruimte lagen meerdere catalogi van tentoonstellingen waaraan het museum had deelgenomen en daar heb ik mijn hart aan op kunnen halen totdat ik helemaal oververzadigd was van de weiden met koeien, slootkanten, stadsgezichten en ander fraais van de Haagse school.
Jan Cunen museum zal ik zeker af en toe gaan bezoeken als de collectie Haagse school er weer hangt.

Geen opmerkingen: