09 oktober 2015

Muziek en architectuur

Gebouw van de HSBC in Hong Kong, eigen foto
Door mijn vriend Peter C. ben ik mij meer en meer in architectuur gaan interesseren; hij heeft mij met onze bezoeken aan Los Angeles en Hong Kong en niet te vergeten Hilversum en Amsterdam steeds weer op de uitingen van diverse architecten gewezen; Peter weet beroepshalve veel over architectuur en daarnaast is hij met name gespecialiseerd in de pikante details van het prive leven van deze beroepsgroep; geeft meer relief aan een architectonische wandeltocht door de stad.
Het Guggenheim in Bilbao hebben Roos en ik niet alleen vanwege de museale aspecten maar ook zeker vanwege het fascinerende gebouw van de architect Frank Gehry bezocht. En nu heb ik van de bieb ook een boek over architectuur geleend: "Architecten van nu", van de pen van Rattenbury, Bevan en Long. Ik heb het boek in z'n geheel doorgenomen, meer dan doorgebladerd, maar natuurlijk niet alles gelezen. Het gebouw, dat destijds (?) het duurste gebouw ter wereld was, het gebouw van de Hong Kong Shanghai Bank in Hong Kong staat in dit boek; Peter en ik zijn er destijds binnen geweest en het is inderdaad een spectaculair gebouw! Maar ook het museum van Merida waar ik zo graag kom staat er in; daar ben ik ook altijd van onder de indruk met z'n enorme bogen uitgevoerd in baksteen.
Slaat niet op deze Blog. Bij het doornemen van mijn
Hong Kong reis foto's kwam ik deze tegen. Peter kon
het niet laten om naast de Chinese dames te gaan staan.
Bezoek aan Macau
Al lezende besefte ik dat architectuur en muziek veel van elkaar weg hebben; de enorme variatie, de veelvormigheid, gebaseerd op de creativiteit van mensen net als de schilderkunst. Fijn om dit te beseffen.
Ik heb het boek inmiddels besteld bij Bol.com om het aan Peter te schenken, maar "nu" is een relatief begrip natuurlijk, had ik mij even niet gerealiseerd; het boek is al meer dan tien jaar oud; ik vrees dat Peter het zelf al wel zal hebben aangeschaft. Zo niet, dan ligt het voor je klaar Peet.

Geen opmerkingen: