11 oktober 2015

Ons Epen

Hotel Ons Epen met Jo van Sprooten was een
plek waar mijn grootouders in de jaren vijfitg
neerstreken. De geschiedenis herhaalt zich.
Recht tegenover Hotel Berg en Dal ligt het apartementenhotel "Ons Epen". Dat was vroeger, en nu praat ik echt over vroeger, namelijk minstens 60 jaar geleden het hotel waar mijn grootouders regelmatig logeerden; bij de heer Jo Sproten die overigens pas enkele jaren geleden is overleden. Ja ja, Limburg is vanouds een plek waar de van Elverens graag neerstreken; ook mijn ouders kwamen hier wel. "Slenaken" was een begrip met dat beekje met die rare naam: "de Gulp".
Toen ik een kind was van een jaar of tien mocht ik een keer met mijn grootouders mee logeren in dat deftige hotel. Het enige dat ik er nog van kan herinneren is de plechtige stilte die er hing in de eetkamer waar we naar mijn herinnering met een tiental mensen aan een grote tafel aten onder een ouderwetse lamp.
Vanmorgen zijn we na het ontbijt - dat er ondanks het overvloedig diner toch weer in ging - via het Krijtlandpad naar Slenaken gewandeld; de snotterigheid mijnerzijds was fenomenaal en maximaal, maar het wandelen ging desondanks prima. In Slenaken aangekomen tevergeefs op zoek gegaan naar "het bankje van m'n grootouders" maar daar wel een meegenomen boterhammetje gegeten. Roos had een alternatief idee voor de terugtocht via Teuven en Terziet. Dat hebben we gedaan, dwars door het dal van de Gulp.
Uitnodigend terras van "De Smidse". Heb ik voor het eerst
bezocht, jaren geleden met vriend Dick.
Uiteindelijk kwamen we weer in Epen aan; de uitspanning "de Smidse" noodde met haar zonnig terras tot een biertje met bitterbal en daar hebben we aan toegegeven. Het werd drukker op het terras; wij hadden een tafeltje met vier stoelen voor ons tweetjes dus toen ik een wat jonger stel zag rondkijken voor een zitplaats in de zon wenkte ik hen dat wij wel op zouden schuiven; bleek een stel Duitse mensen te zijn uit Aken en daar hebben we heel aangenaam mee zitten kouten.
Op het terras van ons eigen hotel ook nog een lekker Piters en Poolus biertje gedronken - wordt op speciaal recept voor dit hotel gebrouwen - en wat matiger dan gisteren gedineerd.

Piter en Poolus bier, speciaal gebrouwen voor Hotel Berg en Dal
En ... perfect van smaak!

Geen opmerkingen: