12 november 2011

Aan het werk op het Kwadijkse Vlot

Peter en Alderd aan het boom zagen
Weer ontzettend vroeg opgestaan om op tijd, d.w.z. om half tien op de werklocatie, Het Kwadijkse Vlot, te kunnen zijn. Alweer de tweede keer dit seizoen dat de werkgroep Kwadijkse Vlot aan het werk gaat. Dit is de plek waar de groep al 25 jaar lang riet ruimt, de opgroei snoeit en verwijdert en verdere werkzaamheden om de natuur hier weer terug te krijgen. Toen ik (voor mij de eerste keer) het terrein betrad kon ik wel vaststellen dat dit een schitterend hoogveen landschap was.

Ondanks de droogte van de laatste weken was het sompig; mijn wandelschoenen konden het maar net aan. Er was helaas een trein uitgevallen waardoor ik een half uur later kwam. Toen ik bij Kwadijk de hoek omsloeg hoorde ik het geluid van de maaier die werd gehanteerd door Ben, de "hoofdman" van de groep. Er werd riet geruimd dat de vorige keer was blijven liggen. Een "Lastpak", een handig transport apparaat met rupsbanden werd gebruikt om af te voeren. Ik vernam dat dit vroeger ook handmatig gebeurde; wat een extra werk heeft dat betekend. Ik neem aan dat de werkgroep toen slechts dit natuurgebiedje onderhield en niet al die gebieden die nu iedere winter ter hand worden genomen.
Ab zorgt ervoor dat er "breed" wordt gestapeld zodat er veel
in één keer kan worden afgevoerd.
Aan de ingang van het terrein werd het afgevoerde materiaal opgeslagen; uiteindelijk wordt het m.b.v. een kraan afgevoerd door de werkers van Staatsbosbeheer, de beheerder van het terrein.
Veel meer kan er echt niet op!


Geen opmerkingen: