20 januari 2021

Koekje van eigen deeg

 Vandaag wordt, na een tumultueuze aanloop de nieuwe president van de VS geïnstalleerd. In toenemende verbazing heb ik de afgelopen maanden de gang van zaken rond de verkiezingen in dat - wat genoemd wordt - democratisch geregeerde land mogen aanschouwen via de krantenkoppen. Afgelopen week, met de bestorming van het capitool was toch wel het laatste wat je in een democratisch land mag verwachten, hoewel ......?
Ik kan mij nog heel goed het einde van de democratie in het Chili onder Salvador Allende herinneren; was die niet door dat zelfde, democratische VS gefinancierd en georganiseerd door de CIA? De boeken van Isabel Allende, nichtje van deze laatst democratisch gekozen president liegen er niet om wat er in die nadagen van de zwaar bebrilde, socialistische president allemaal voor geweld is gebruikt. Daar deed mij een filmpje dat dezer dagen wordt getoond op Internet over de bestorming van het Capitool aan denken. Even kreeg ik het gevoel dat die voorbeeldige USA, die zo door God geïnspireerde maatschappij een koekje van eigen deeg opgediend kreeg en nog wel van binnenuit?!
De laatste maanden heb ik te veel narigheid bij elkaar gelezen, waaronder een boek van Almudena Grandes over de teloorgang van een andere, gekozen socialistische regering; de Spaanse burgeroorlog. In toenemende mate realiseer ik me dat een democratie best heel kwetsbaar is; laten we dat in NL ook maar eens tot ons door laten dringen met die qua geweld toenemende acties en protesten.

Geen opmerkingen: