26 januari 2021

De A griep

 In mijn jeugdjaren was er ook sprake van een behoorlijk ernstige virus uitbraak; de A-griep, veroorzaakt door een Influenza virus. Bij ons in de straat overleden twee vaders van gezinnen; dat heeft behoorlijk indruk op me gemaakt. In totaal wordt nu geschat dat er destijds, 1958 ongeveer 1500 mensen aan zijn overleden. Maar onderschat Influenza virussen niet! De al jarenlang aan ouderen aangeboden "griep-injectie" is gericht tegen Influenza virussen. 
In mijn wetenschappelijke tijd heb ik een keer een lezing bijgewoond over het mutatie gedrag van Influenza. Wat ik mij daarvan herinner is dat het virus door een mutatie ontsnapt aan de groepsimmuniteit; er ontstaat als het ware een nieuw virus waarvoor binnen de groep gastheren nog geen adequate immuniteit bestaat. Maar ook daar zal weer immuniteit ontstaan en opnieuw ontsnapt het virus door een volgende mutatie. De onderzoeker vertelde dat een dergelijke cirkel van mutaties een einde kent waarbij het virus terug komt in de oorspronkelijke vorm. Het temt zich zelf zodanig dat het telkens wel weer ergens de kop kan opsteken maar maar zich binnen de gastheer populatie wel een basis immuniteit bestaat.
Nu met Covid-19 is sprake van een relatief nieuw virus, een RNA virus met een wel erg flexibele mutageniteit. In de korte tijd dat het over de mensheid voortraast heeft het al tal van "nieuwe virussen" doen ontstaan; de Britse en Zuid Afrikaanse variant bijvoorbeeld. Als biochemicus verbaast me dat niet echt van een RNA virus, maar dat is slechts een gevoelskwestie; kan het niet wetenschappelijk onderbouwen.
Zoals ik al eerder postuleerde, zullen we het uiteindelijk allen individueel moeten uitvechten, al dan niet geholpen door een vaccin.

Geen opmerkingen: