02 oktober 2020

Eekhoorntjesbrood met ui en knoflook

Daar stond ie gisteren in de natuur

 Gisteren heb ik Roos naar het station vergezeld; ze ging nog even bij de Emmaus kijken voor een tweedehandsjas; ik ging naar Den Dolder voor een wandeling door de Ridderoordsche bossen. Het was regenweer, daarom had ik regenbroek, gele plastic regenjas en paraplu bij me; daarmee hield ik het behoorlijk goed droog. In de bossen viel het me op - zal ongetwijfeld door Merlin Sheldrake's boek komen - dat er zo veel verschillende paddenstoelen stonden. Veelal op oude rottende stammen, waar dan tientallen zwammetjes met hun gele kopjes uit tevoorschijn kwamen; maar ook prachtige parasolletjes en wat dies meer zij. Een fascinerende groep van organismen die een veel belangrijker rol spelen in de natuur dan ik vermoedde. Wel wist ik van de verbondenheid van mycorrhiza's met de anorganische wereld, waaruit zij mineralen vrij maken voor plant en dus indirect ook voor dier. Maar dat zij ook planten en bomen met elkaar verbonden had ik eenmalig in de vorm van een experiment op Youtube gezien, maar dat het zo enorm was had ik niet kunnen vermoeden. Daarover blijf ik peinzen sinds ik het boek "Entangled Life" heb gelezen.
Leuk om uit de natuur te eten

Het bleef maar regenen, maar het pad was me bekend, had ik enkele dagen geleden precies zo gelopen. Via het terrein van Berg en Bosch kwam ik bij de Ridderoordsche bossen en daar zag ik eekhoorntjesbrood staan; een paddenstoel die onmiskenbaar en eetbaar is; mijn oude vader had me daar in mijn jeugdjaren al op attent gemaakt. Ik had helaas geen plastic zak of iets anders bij me; ik liep, heel ongewoon, zonder rugzak en zelfs zonder water. Nou ja, morgen maar terug komen, dacht ik bij mezelf. 
Inmiddels heb ik contact gezocht met Melle G. die ik nog ken vanuit mijn slowfood tijd; hij is een expert op het gebied van (eetbare) paddenstoelen en ik zou graag wat van hem willen opsteken daaromtrent. We gaan in de loop van deze maand samen het veld in op paddenstoelenjacht. Voor eekhoorntjesbrood is het dan waarschijnlijk te laat, maar er is altijd zo veel te zien. Ook heb ik een paddenstoelengids besteld. Leuk hoor, weer eens een nieuwe interesse.
Vandaag ben ik na tal van huishoudelijke werkzaamheden op de fiets geklommen en naar de plek gegaan waar ik gisteren die lekkernijen had zien staan en heb er drie van meegenomen. Die heb ik inmiddels toebereid en heb er ook van gesmikkeld. Leuk hoor om uit de natuur te eten.

Recept voor Eekhoorntjesbrood
Ik had nog een bakpan staan waarin enkele keren kippenvleugeltjes waren gebakken; een behoorlijke korst zat onderin de pan en een ferme laag van een mengsel van kippenvet en olijfolie lag er bovenop. Nu weet ik dat die korst heel makkelijk oplost in een waterige omgeving en ook en vooral dat die korst ontzettend veel smaakstoffen bevat. Dus heb ik het volgende gedaan: kippenvet en olijfolie afgegoten om weg te gooien en een klein scheutje verse olijfolie op de korst gegoten, twee uien en flink wat knoflook fijn gesneden en zachtjes in de pan met korst verwarmd tot bruisen; de korst loste inderdaad makkelijk op. Het hele spul overgedaan in een pan met wat hogere rand en twee kleine spaanse pepers in hun geheel mee laten stoven. Ondertussen twee eekhoorntjesbrood gewassen en eveneens fijn gesneden en toegevoegd. En toen al roerend gaar laten stoven. De volgende dag pasta (mini penne) gekookt en door het geheel gemengd en ongelooflijk gesmuld!

Geen opmerkingen: