21 oktober 2020

Karel de Grote

Aat van Gilst: Karel de Grote

 768 - 814 en tot keizer gekroond in het jaar 800; dat herinner ik me nog van de lagere school waar we kennelijk ook geschiedenisles kregen. Was een belangrijke man geweest die een enorm rijk bij elkaar had gekregen; de manier waarop is me in die tijd volledig ontgaan. In de loop der jaren werd me wel duidelijk dat hij in Europa een bloedige rol had gespeeld; over het vermoorden van grote aantallen Saksen vernam ik wat, maar het fijne was me toch niet duidelijk.
In het onvolprezen boekenkastje van Roos stond - natuurlijk - een boek over deze heerser en dat boek heb ik ter hand genomen en ben daar eens stevig in gaan lezen. Hij moet voor die tijd een bijzonder goede gezondheid hebben gehad want hij reisde - waarschijnlijk veelal te paard - voortdurend heen en weer door Europa en dat zal toch wat van een mens gevergd hebben in die tijd. 
Maar wat mij vooral treft in dit boek van de hand van Aat van Gilst is de voortdurende staat van oorlog; in al die jaren voerde hij op 2 jaren na steeds oorlog. Het verbond met de verschillende pausen en ongetwijfeld ook veroveringsdrang deden hem als een mega-moordenaar door Europa woeden. Kennelijk kan "bekering" slechts met het zwaard bewerkstelligd worden en niet door overtuiging. Ik word er toch wel een beetje triest van als ik al die moordzucht zie; of het nou de Romeinen - als beschreven door Livius - betreft, of de Hunnen, of Karel de Grote, of Napoleon, of Hitler en noem maar op; het stemt treurig.

Geen opmerkingen: