23 oktober 2020

Gut feelings

Zo maakt boer Dirk de echte boter

 Gisteren stond in dagblad "de Trouw" een artikel onder de naam "Kwakkelkleuter knapt op van rundvlees, volle zuivel en groenten". Kinderarts Ellen van der Gaag, sinds gisteren, na haar promotie, doctor van der Gaag, arts, heeft onderzoek gedaan naar het effect van verandering van het voedingspatroon op het welzijn van jonge kinderen. Uit haar onderzoek blijkt dat een voedingsadvies van dagelijks volle zuivelproducten en roomboter op brood, de gezondheid van deze kinderen positief beïnvloedt. Leest u het artikel vooral zelf!

Op de begrijpelijke vraag aan de promovenda waarom zij niet het advies van het voedingscentrum - halfvolle melk en margarine - volgt antwoordde zij dat die onbewerkte producten als roomboter juist goed voor je zijn , ook al zit er veel verzadigd vet in. En - nu komt het - citaat: "De ideeën hierover zijn in de wetenschap aan het kantelen".

Ik weet van mezelf dat ik tegendraads, eigenwijs, "out of the box denkend" of misschien wel dwars geboren ben, maar ik heb in ieder geval geen seconde in die cholesterol en verzadigd vet hypothese geloofd; vanaf het moment dat ik getrouwd was heb ik geen margarine meer op mijn brood gesmeerd, dit in tegenstelling tot in mijn ouderlijk huis waar de becel tot het eind toe heeft gedomineerd. Ik vertrouwde eerlijk gezegd de emulgatoren in die kunstmatige margarines helemaal niet. Overigens moet ik sowieso weinig van de voedingsindustrie weten met haar kunstmatige toevoegingen als smaak-, kleur- en andere stoffen.
Maar als ik dit weer lees heb ik toch wel weer een triomfantelijk gevoel; misschien dwars geboren maar met mijn "gut feelings" is weinig mis. 

Geen opmerkingen: