18 oktober 2020

Wonderlijke paddenstoelen


 Na het ontbijt nog even alles klaar gezet voor het bezoek van Roos' vriendin Pauline. Prompt om half elf ging de bel en even later zaten we met z'n drietjes aan de koffie. Al snel hadden we het als drie Bèta's over het laboratorium, Corona en zelfs over biochemie. Pauline beschikte over een hele serie colleges van een hoogleraar in ruste die zijn kennis voor de geïnteresseerde leek beschikbaar wil stellen. Daar hadden wij wel oren naar; bijzonder om op begrijpbare wijze je ouwe vak weer eens onder ogen te krijgen.
Ik nam afscheid van de dames voor een wandeling; tenslotte was Pauline voor Roos gekomen en niet voor mij.  Het was heerlijk wandelweer en ik ging dan ook als gewoonlijk een boswandeling maken. Inmiddels gewoontegetrouw kijk ik intensief naar de bosbodem en met name naar de paddenstoelen. Het is wonderlijk hoe veel soorten er staan en ook hoe die in bepaalde delen van het bos aanwezig zijn. Soms doemen er nieuwe soorten op die je nog niet eerder dit jaar hebt gezien zoals de wat obscene die ik hier op dit plaatje laat zien. Deze verspreidt zijn sporen door zodanig te ruiken dat de vliegen er op af komen en de sporen verplaatsen. Grappig genoeg zie je deze paddenstoel nu plotseling op meerdere plekken alsof ze hebben afgesproken maar wel groepsgewijs. Wonderlijk verschijnsel toch. Ook bij mieren zie je dat de kolonies precies in de zelfde periode gaan uitzwermen. Die afstemming vind ik heel bijzonder. 
In de loop van de middag gingen we weer naar Wijhe. In deze tijd van onzekerheid willen we weer wat meer voor elkaar klaar kunnen staan.

Geen opmerkingen: