26 oktober 2018

Noise cancelling

Ieder jaar weer zo omstreeks deze tijd word ik eraan herinnerd dat ik toch echt een keer zo'n apparaat moet aanschaffen om ongewenst omgevingsgeluid te compenseren: noise cancelling. Huib heeft al jaren geleden zo'n apparaat, een Sony aangeschaft tot zijn grote tevredenheid. Waarom omstreeks deze tijd, de herfsttijd?, nou dat hangt samen met het orkest van de waanzin, de bladblazers; ik kan absoluut niet tegen dat geluid. Niet alleen vanwege het rottige gebrom maar ook omdat ik het zo'n ecologische ramp voor de natuur vindt. Je verarmt het ecosysteem hiermee!
Huib had een Sony en tijdens onze reis in het Schwarzwald zag ik dat Carla een Bose had en daar uitermate tevreden over was. Ik had geen idee wat ik nou het beste aan kon schaffen en vroeg Huib om een advies. Huib kwam uiteindelijk met een advies waarbij ik moest kiezen tussen een tweetal, waaronder de Bose die hij overigens beter achtte, maar waarschijnlijk problemen zou opleveren bij installatie waarbij Huib rekening hield met mijn uitgesproken weerzin in techniek.
Maar de Bose besteld en inderdaad kreeg ik het apparaat niet aan de gang. De "instructie/handleiding" was ook wel erg summier, ontbrak feitelijk; de enige aanwijzing was een allervriendelijkste damesstem uit de koptelefoon die meldde: "download de Bose App". Met mijn rustige karakter aarzelde ik na enig gepruts - het downloaden van de App was overigens zonder probleem gelukt, kennelijk moest de ielepiel eraan tepas komen?! - of ik het geheel zou terugsturen naar Coolblue of in de vuilnisbak zou donderen. Roos zou het ook nog eens proberen maar kwam net zo "ver" als ik. Maar de volgende dag besloot ik dat het toch zou moeten lukken en inderdaad, met enig geklop op verschillende plekjes van de "App" kreeg ik enige toelichting en slaagde ik er wonderwel in om de koptelefoon in werking te stellen. En het is een wonder wat "noise cancelling" inhoudt. Als je bij de magnetron gaat staan verdwijnt het sonore geluid nagenoeg.
Vandaag wilde ik het apparaat wel eens in de trein uitproberen; ik zou naar Joke en de kleinkinderen gaan. Maar dat ging uiteindelijk niet door; Joke belde me terwijl ik nog maar net onderweg was en we vonden beiden dat het vanwege de werkzaamheden aan het spoor een wel erg lange trip zou worden. Doen we het gewoon volgende week; kwam ons beiden ook beter uit. Nog even een vrijkaartje voor Roos voor het lunchconcert in Tivoli gehaald en een flink stuk zeeduivel op de markt en maar weer naar huis getuft met de bus.
Uiteindelijk ben ik toch het bos in gegaan om eens te testen of ik de bladblazers kon wegcancellen. En het is een vreemde ervaring om in een stil bos te lopen; geen auto-geruis, wel de kraaien en andere vogels. Eigenlijk een verademing. Heel in de verte hoorde ik een bladblazer maar dat geluid werd volledig weg-gecancelled door m'n Bose apparaat. Ben blij dat ik hem gekocht heb.

Geen opmerkingen: