03 oktober 2018

Langs de Limes bij Woerden

Moderne grenspaal van beton. Toch leuk.
Voor het eerst weer sinds maanden met Huib gewandeld; het werd een wandeling bij Woerden had Huib democratisch beslist en wel een cirkelwandeling in het teken van de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Overigens was daar weinig Romeins aan; geen aquaduct in deze contreien, geen vergeten grenspaal, zelfs geen oude weg. Wèl kan ik mij nog goed het Romeinse schip herinneren dat hier zo'n twintig jaar geleden werd blootgelegd tijdens stadswerkzaamheden. We moesten het nu doen met onze oude kennis dat de Rijn, de oude Rijnloop dan wel, heden Kromme Rijn geheten vroegâh de Noordgrens was van het Romeinse rijk.
We ontmoetten elkaar op station Woerden. Ik had gedonder gehad met de trein en dacht dat ik te laat zou zijn; bellen naar Huib heeft geen zin want hij heeft zijn GSM nooit aan staan. Was achteraf ook niet nodig want zijn trein zou nog later komen dan de mijne. We hadden de route al snel gevonden; eerst door de buitenwijken van de stad en vervolgens af en toe zelfs mooie landelijke stukken. Ergens bij een water een architectonisch bijzonder interessante wijk waarvan ik met tegenlicht een paar foto's heb gemaakt voor de blog.
Moderne fraaie huizen langs het water
De laatste helft liep echt langs de oude Rijksgrens van Rome, langs de oude Rijn. Toch wel een bijzondere gedachte hoor dat die maten van Livius hier ooit gemarcheerd hebben.

Geen opmerkingen: