19 oktober 2018

Lambert van Meerten

Pilaartje ingebouwd in de haard
Roos en ik zijn lid van de Vereniging Hendrick de Keijzer; een vereniging met leden die het behoud van ons vaderlands bouwkundig erfgoed aan het hart gaat. Dit jaar is een jubileumjaar dat gevierd wordt met uitbundige excursies waarvan vandaag eentje in Delft. Het Lambert van Meerten huis stond in het middelpunt alsmede het huis van de Fundatie van Renswoude, beide ooit tot stand gekomen door een zeker idealisme. Het huis Lambert van Meerten is door de naamgever, telg uit een steenrijk geslacht gebouwd om bouwfragmenten die door uitgebreide sloopwerkzaamheden in Delft tijdens de negentiende eeuw door hem van te veel waarde werden geacht om als sloopafval te worden afgevoerd. En inderdaad het zou achteraf toch wel heel erg zonde zijn geweest als de schitterende 15e eeuwse fragmenten die we bij de rondleiding te zien kregen verloren zouden zijn geraakt. Hulde voor Lambert en zijn kornuiten die tegen de verdrukking in dit monument tot stand hebben weten te brengen en goed dat het nu onder de hoede is van de Vereniging HdK.
Vijftiende eeuws houtsnijwerk
Na het bezoek aan dit schitterende pand met een kamer die rechtstreeks lijkt te zijn gestapt uit een schilderij van Johannes Vermeer gingen we met een rondvaartboot door de paar grachten die Delft rijk is, daarbij allerlei wetenswaardigheden over de panden aan de Oude en Nieuwe Delft horend.
De fundatie van Renswoude is door een eveneens schatrijke weduwe uit idealisme en vaderlandsliefde tot stand gebracht. Een soort internaat tevens opleidingsinstituut voor weesjongens was haar doel dat overigens pas per testament vorm heeft gekregen en tot de dag van vandaag nog op zij het vrij geïnterpreteerde vorm door een bestuur wordt ingevuld.
Lijkt sprekend op schilderij Vermeer
Heel tevreden vertrokken we naar restaurant Le Vieux Jean om een hapje te eten. Het dessert, de kaas hebben we maar thuis gegeten; lekker glas Cahors met drie, vier soorten kaas die Roos in huis had. Restaurant viel een beetje tegen; poeha.
Stichteres van de Fundatie

Geen opmerkingen: