16 oktober 2018

Best een beetje trots

Een echte Mönch
De afgelopen jaren ben ik behoorlijk vaak in het Nationaal Park de Hooge Veluwe geweest en daarbij ook in museum Kröller Müller. Maar vandaag opnieuw en nu om de uitstalling te zien van een deel van de kunstwerken die door toedoen van de Vereniging Rembrandt werden aangekocht voor de verschillende musea. De vereniging bestaat dit jaar 135 jaar, een jubileumjaar, althans alle reden om eens goed uit te pakken naar het publiek. Het aantrekken van nieuwe leden is natuurlijk een doelstelling; hoe meer leden, hoe meer kunstvoorwerpen voor de NLse musea kunnen worden mede-gefinancierd, want dat is de doelstelling van deze Vereniging. Ik heb dit jaar in iedere geval mijn steentje bijgedragen en twee nieuwe leden aangeworven.
Maar vandaag dus naar Hoenderloo; met de Rembrandtkaart heb je altijd vrij toegang tot dit wonderschone natuurpark waarin het Kröller-Müller museum is verscholen; een toeristentrekker van jewelste natuurlijk dankzij de enorme reclame campagnes rondom Vincent van Gogh, waarvan behoorlijk wat werk hier is opgesteld; Hélène Kröller-Müller was één van de eerste verzamelaars van zijn werk.
De enorme klok
Eerst een flink stuk door het park gewandeld en bij het Jachtslot St Hubertus een fiets gepakt en verder gefietst naar het museum. En daar hingen en stonden de werken; allereerst een serie foto's uit de vijftiger jaren zo te zien; het portret van Auerbach door Mönch geschilderd; de Monets uit de Zaanstreek; de prachtige klok die veel groter was dan ik me had voorgesteld; de Japanse kist met vergulde schilderingen; het Japanse kamerscherm en nog veel meer schitterend werk. Maar ook de lans van de Ommerschans, een voorwerp uit de bronstijd dat lange tijd bij een Amerikaanse verzame was ondergebracht. Ik heb ontzettend genoten van het bezoek en voelde me best een beetje trots dat ik hieraan mijn kleine steentje heb bij mogen dragen.

Geen opmerkingen: