23 juli 2016

Spekbonen uit de tuin van Roos

Roos heeft in haar tuin een minimoestuintje aangelegd. Had ze vorig jaar al een verbazingwekkende oogst aan tomaten daar wilde ze dit jaar eens iets anders proberen: uien, worteltjes en bonen. Als je het nameet denk ik dat het gebruikte grondoppervlak een vierkante meter, misschien twee vierkante meter behelst.
Op mijn advies had ze een combinatieteelt van worteltjes en uien gezet; een regel wortelzaad, afgewisseld met een regel plantuitjes. Van onze moestuinvriend Theo had ze 9 bonen gekregen die ze gewoon in de grond had gezet, zoals ik het vroeger ook deed, overigens steeds met goed gevolg.
De worteltjes en de uitjes werden liefdevol toegesproken door Roos en kwamen op en begonnen te groeien en gingen door met groeien. Van de 9 bonen kwamen er 8 de grond uit en deden met elkaar een wedstrijd wie het snelst boven in het klimrek zou zijn ondertussen bloeiend met bonen als gevolg.
Theo kwam langs om het resultaat te bewonderen en was nogal verbaasd dat het allemaal zo goed groeide. Nou is Theo altijd erg zuinig met water terwijl Roos op droge dagen de planten een drupje gunt; misschien is dat de clou.
Maar voordat we naar de Harz zouden vertrekken kon ze haar eerste spekbonen oogsten en die heeft ze 'savonds direct soldaat gemaakt. Ik mocht er ook eentje proeven toen we 'savonds in de tuin een biertje dronken: prima van smaak! Goed hoor Roos!

Foto volgt

Geen opmerkingen: