08 juli 2016

Culinaire zelfverwennerij

Via Facebook had ik met Hugo wat zitten chatten onder andere over lekkere biefstuk, entrecote en rib eye. Hij werkt al jaren bij de slager en heeft er zo langzamerhand we verstand van. Ik begreep dat hij vandaag bij de slager zou zijn en ik sprak met hem af dat hij een lekker stuk entrecote voor me zou uitzoeken. Ik heb me voorgenomen om mezelf eens wat meer te verwennen met lekkere dingen als wat speciaal vlees en vooral ook vis.
Vrijdag, marktdag, dus eerste met Roos naar de markt; ik heb niet zo veel meer nodig op de markt omdat de moestuin van Theo nu volop oogst heeft. De opbrengst valt overigens erg tegen dit jaar omdat het zulk koud en donker weer is; Theo is er niet erg over te spreken. Ik heb zelf geoogst in de tuin; sla, snijbiet, uien en bieten. Kunnen we voorlopig weer vooruit.
Na de markt bij Hugo langs voor een stevige entrecote en daarna de boodschappen naar de flat brengen en m'n klompen aangedaan om bij Theo in de tuin te gaan oogsten. Daarna geluncht bij Roos.
Voor de lunch had Roos een heerlijke kop linzensoep. En natuurlijk regende het weer pijpenstelen; je wordt er wel sikkelorig van hoor, wat een rotweer steeds. Toen het even droog was ben ik snel naar boerderij Boom en Bosch geweest om zuivel in te slaan; ik had helemaal geen boter meer?!
'sMiddags ben ik nog naar de boerenmarkt in Utrecht geweest zoals ik me had voorgenomen, naar "Jan, De eerlijke visser". Ouderwetse visboer; vist zelf en staat met zijn kraam op de vrijdagmiddag in Utrecht en met de rest van de vis op zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam.
Er lag een schitterende dikke zeeduivel waar ik een stevig stuk van heb gekocht. 'sAvonds gebakken; eerst licht gezouten, in laten trekken en daarna gedroogd met keukenpapier en met bloem bestrooid. Gebakken in ruim roomboter in mijn vispan. Gesmuld. Was te veel om in een keer op te eten. Heb er de volgende dag ook mee ontbeten; smaakte me best.

Geen opmerkingen: