27 juli 2016

De Harzbahn

Vertrek van de trein uit Bhf Hasserode
Een miljoen "reizigers" maakt er jaarlijks gebruik van ondanks dat het feitelijk peperduur is, de Harzbahn met Dampfloc, oftewel de stoomtrein. Hoewel ik het reizen per trein een genoegen vind heb ik niet de geringste neiging om in zo'n stoomtrein coupé plaats te nemen. Daarentegen vind ik het wel ontzettend leuk om te zien, te horen en vooral ook te ruiken.
Bhf Steinerne Renne, vlakbij ons hotel
Vanaf onze eerste wandeling, van Hasserode naar onze verblijfsplaats, Hotel Steinerne Renne hebben we het treintje gezien. Met de bus waren we vanaf station Wernigerode naar Hasserode gereden alwaar onze wandeling begon, toevallig op het stationnetje van Hasserode waar ook de stoomtrein een halte heeft. En daar stond net een stoomtrein te wachten op vertrek. De conducteur vroeg nog of we mee wilden. Dat was niet het geval, maar ik wilde het geheel wel zien en vooral ook horen vertrekken. En daar ging de fluit, daar begon het gesis en geblaas en daar kwam het geheel in beweging. Overigens met een geweldige rookproductie die je gewoon de adem benam. Deed me denken aan m'n prille jeugd toen stoommachines nog in gebruik waren bij het heien.
Ik moest eraan denken dat mijn grootvader van moeders kant machinist was geweest op zo'n stoomtrein.
We zouden de stoomtreinen bij onze wandelingen altijd in de verte horen: "daar heb je die huilebalk weer", zei ik dan tegen Roos.
Daar kwam de locomotief met aanhang de hoek om bij
Bhf Steinerne Renne
Op onze laatste dag, op weg terug naar Hasserode hoorden we de trein aankomen bij het Bahnhof Steinerne Renne, een stopplaats van niets tussen niks en nergens. Maar in de bocht kon ik de trein schitterend fotograferen.
Aangekomen op Bahnhof Wernigerode waar we de Flix terug wilden nemen kwamen we letterlijk in de rook van de trein te staan; het is maar goed dat de stoomtreinen hebben plaats gemaakt voor elektrische; de milieulast is wel groot maar in die wijde Harz voldoen ze prima op het 1 meter brede smalspoor. Leuk hoor!

1 opmerking:

Huib zei

Opvallend, ik heb dezelfde voorkeur als het om stoomtreinen gaat, veel leuker om naar te kijken dan om in tezitten. Wij zijn naar de top van de Brocken gelopen en hebben de Dampfer voor de afdaling gebruikt; tjokvol met mensen die ook eens een stukje zouden moeten lopen. Vooral bij het station waar jullie met de klim naar het hotel zijn begonnen vond ik het geluid van de locomotief erg indrukwekkend, ik dacht hij dwars door het bos recht op me af kwam.
Nu de foto's nog, kunnen wij ze aan ons 'plakboek' toevoegen.