08 april 2016

Toen ik begon met wandelen

Kunstwerk in de buurt van station Maarn; herinner
ik me nog goed van mijn eerste grote wandeling.
Eigenlijk begon ik al met wandelen toen ik een jaar of tien was. Met mijn vriend Fred van Manen liep ik naar Zaandam op en neer; daar woonden mijn grootouders. Maar het echte langeafstandswandelen heb ik toch vooral met vriend Dick ondernomen. We werkten beiden bij het Huisartsen Lab in Utrecht; Dick bij de automatisering en ik was hoofd lab. Dick ging ieder jaar met een stel vrienden enkele weken wandelen in de Alpen of de pyreneeën; leek mij ook wel wat. Van het een kwam het ander en we begonnen samen te wandelen. Eerst gewoon 'savonds na het werk en later ook wel overdag een echte lange wandeling.
De eerste was vanaf Pijnenburg (denk ik achteraf) naar Maarn. Van die wandeling herinner ik me vooral dat ik helemaal gesloopt was toen we aankwamen bij station Maarn; een bepaald abstract kunstwerk is me altijd bijgebleven van die aankomst (zie foto).

De twee helften van de info op de ronde paal
Later gingen we wel vaker aan de wandel in de buurt van Utrecht. Bij Dick ontstond toen het idee om een eigen pad te gaan ontwikkelen, het Ronddom pad, een pad dat globaal rond de Dom van Utrecht, het centrale punt van de provincie zou lopen. We hebben er zelfs een aantal étappes van bedacht en naar ik meen heeft Dick die ook voorgelegd aan een bepaald Utrechts wandelforum. En nu zag ik gisteren tot mijn genoegen een markering van het RONDOM DE DOM pad. Alleen weet ik niet meer of Dick en ik destijds deze route hadden bepaald, maar dat zou "zomaar kunnen".
Ik ben benieuwd naar een eventuele aanvulling door vriend Dick.

Hier de aanvulling van Dick:

Heb net je bloggies bij zitten lezen, en van het rondom pad heb ik de beschrijving indertijd inderdaad aan het wandelforum van de nederlandse wandel bond (NWB) overgedragen. Zij hebben er wat wijzigingen in aangebracht omdat niet alle paden die wij gebruikt hebben vrij toegankelijk waren en het vervolgens uitgebracht als rond de dom pad in een boekje.
Dat ze het nu met officiele markeringen hebben toegerust doet me pleizier.
Mijn uitgangspunt indertijd was dat je de domtoren, als hoogste punt in een relatief vlak landschap, overal van verre kon zien vanuit deze route, en je dus makkelijk via spaken op diverse punten in deze route kon starten en eindigen via openbaar vervoer naar/van Utereg. Zo hebben wij ook samen verschillende etappes gewandeld en beschreven. Zo vlak rond de stad zijn er veel mooie landschappen en fraaie versteckte wegen zu finden nichtwar?

Geen opmerkingen: