23 april 2016

Geef de Neanderthaler toch niet de schuld

Roos heeft een abonnement op het Financieel Dagblad (FD), althans op de zaterdageditie. Vanmorgen werd ik wakker door het geluid van de scooter van de bezorger; iets over zevenen. We waren vroeg gaan slapen dus ik was lekker uitgerust na het wandelen en de toch wel forse reis naar en van de Eifel. Roos maakte een ontbijtje en daarna lazen we het FD in bed.
Als ik het FD doorlees heb ik vaak het gevoel dat het over een ander soort wereld gaat dan waar ik in leef, maar één artikel was mij met mijn biochemische achtergrond volstrekt duidelijk; een artikel onder de omineuze titel: "Neanderthaler, u wordt bedankt", van de pen van Leonard Rutgers. En dat artikel schoot mij in het verkeerde keelgat, sterker nog, het wekte mijn boosheid. Moest er eigenlijk zelf om lachen, maar het is in ieder geval aanleiding voor een Bloggie, waarvan acte.
Uit bewonderenswaardig precies onderzoek is gebleken dat in het DNA van met name de West en Noord Europeanen een kleine 3% van het DNA is aan te wijzen als afkomstig van de Neanderthaler mensen. De Neanderthaler is zo'n 40.000 jaar geleden als soort verdwenen; slechts de moderne mens, waartoe wij behoren is er nog. Kennelijk heeft er een vermenging plaats gevonden en vermoed wordt dat de soorten in elkaar zijn opgegaan.

Schedel van een Néanderthaler mens
En nu stelt de classicus Leonard Rutgers (geen medicus) dat er een aantal welvaartsziekten samen zouden hangen met eigenschappen die specifiek zijn gecodeerd in het kleine beetje Neanderthaler DNA dat we bezitten. Ons DNA heeft ons dus 40.000 jaar door de winter geholpen en nu we onverstandig zijn gaan leven zou het niet goed meer zijn. Ik vind het een omgekeerde redenatie: wij gaan juist onverstandig met de mogelijkheden van ons DNA om. Maar dat zal de trouwe lezer van dit Blog niet verbazen. Mijn credo is toch vooral dat je je moet gedragen op de manier waarvoor we gemaakt zijn en dat is natuurlijk eten en veel bewegen en op tijd en genoeg slapen, want daar zijn we voor uitgerust met ons DNA, inclusief dat specifieke stukje van de Neanderthaler.

NB Op Wikipedia staat een bijzonder interessant stuk over de Homo Sapiens Neanderthaliensis

Geen opmerkingen: