30 april 2016

Vandaag precies dertig jaar geleden

Voorbij Kreuz im Venn
Mijn eerste kennismaking met het gebied van de Hoge Venen was vandaag precies 30 jaar geleden. Na een zekere "inwerkperiode" waarbij vriend Dick mij trainde op het gebied van het Lange Afstands Wandelen gingen we op koninginnedag 1986, te beginnen in Eupen en verder langs de Helle mijn eerste meerdaagse tocht lopen.
Het was enkele dagen na de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl; het was prachtig weer en Dick noemde het onze "stralende" wandeling vanwege de gevreesde fall out van de ontploffing. Ik had veel te veel bagage in mijn enorme rugzak en mijn voeten waren onvoldoende bestand tegen een grote wandeling. Ver voordat we Monschau zouden bereiken was ik dan ook uitgeput en aan een hotel toe. Dat vonden we toen in Mützenich bij Hotel zur Buche. De volgende dag liepen we eerst naar Monschau en toen verder door naar Hellenthal; ik was vervolgens helemaal kapot, maar 'savonds bij de maaltijd voelde ik me weer een hele Piet. En zo ging het nog een paar dagen door; we eindigden in Altenahr; het weer was prachtig en ik kijk er nog steeds met veel genoegen op terug ondanks de blaren.
Roos bij de wild stromende Ruhr
Vandaag liepen Roos en ik door het dal van de Ruhr terug naar Monschau. Via een andere route, meer de route die ik vorige week had gevolgd en die ik graag aan Roos wilde tonen zo mooi vond ik die. Langs de Kulturweg en hoog boven de Ruitzhof, langs het Kreuz im Venn, het nieuwe fietspad over de voormalige spoorbaan en het laatste stuk langs de Ruhr. Die stond zelfs nog hoger dan de Helle; de Ruhr voert zo te zien nog meer water af dan de Helle.
Ik verwachtte op grond van de dienstregeling van bus 385 en bus 66 dat we om 13.30 naar Aachen konden reizen en dat bleek ook het geval. Iets over enen kwamen we bij het Bushof en met een vlotte verbinding over Heerlen, waar we nog een frietje scoorden waren we tegen zevenen weer thuis.
Was weer een heerlijk uitje geweest en voor herhaling vatbaar.

De Ruhr op z'n breedst


Fraai zijbeekje van de Ruhr

Geen opmerkingen: