28 april 2016

Höfener Mühle

Om kwart voor twaalf vertrokken we uit Monschau,
omhoog naar het dal van de Perlenbach
Een wind afkomstig van Nova Zembla zorgde vandaag, aldus weeronline een bijzonder koude atmosfeer, maar wel droog. En dus liepen we dik aangekleed vanmorgen al om 5.55 uur richting station Bilthoven. Helaas had de stoptrein van iets voor half zeven al zovel vertraging (sic) dat we de aansluiting met de Intercity naar Heerlen niet meer zouden halen, althans dat dacht ik toen en stelde al pessimistisch voor om dan maar onze hele Eifeltocht af te gelasten en weer naar huis te gaan. Maar het zou gelukkig anders lopen en zo arriveerden we al om 20 over 11 in Monschau en schoven we aan de Kaffee mit Kuche; fijn om daar weer te zijn ook al was ik er een week geleden al geweest; die Eifel blijft voor ons toch wel een heerlijke plek; relatief makkelijk en snel bereikbaar met OV, lekker geaccidenteerd wandelgebied en goed(koop) van eten, drinken en onderdak.
Proost op een paar fijne wandeldagen
We liepen vanuit het dal van de Ruhr naar boven, richting Perlenau; daalden naar de Perlenbach en liepen deze verder langs tot hotel Perlenau alwaar we iets kleins hadden willen lunchen; het bleek gesloten te zijn. Maar een uurtje verder lag de Höfener Mühle en daar hebben we heerlijk geluncht met een biertje erbij. Hoe we verder moesten lopen wist ik niet meer zo precies; vroeger heb ik deze route richting Kalterherberg vaak gedaan, maar dat is lang geleden. Vorige week had ik de Perlenbach verder afgelopen en was ik via Gut Heistert terug gelopen, maar nu wilden we door het besneeuwde landbouwgebied die richting uit.
Ik bestudeerde de kaart om te zien hoe we verder moesten.
Een voor ons "nieuw" zijdalletje met beekje
Na het biertje gingen we langs een andere beek in een wonderschoon dal; zo'n beek door een besneeuwd landschap blijft een prachtig gezicht.  Met hulp van de kaart bereikten we het richtingbord van Gut Heistert alwaar Roos een nieuw pad ontdekte, dwars door weer een zijdalletje. Het liep door een nog onbetreden stuk sneeuwlandschap; dat was genieten geblazen. Een nog steeds niet opgelost raadsel blijft de "Theisbaum" die op elke kaart staat maar die ik in al die jaren nog niet heb mogen aanschouwen. Nu kruisten we de Theisbaumstrasse. Het raadsel bleef echter. Op Internet kon ik de volgende informatie vinden:

Kalterherberg. Sie ist 17 Meter hoch, hat einen Umfang von 3,50 Meter und könnte sie reden, dann hätte sie wohl viel zu erzählen aus den vergangenen 300 Jahren. Die alte Eiche, von der hier die Rede ist, steht im Süden von Kalterherberg und ist den Ortskundigen bekannt als Theisbaum. Woher ihr Name stammt, ist nicht völlig geklärt. Ob der Name zurückgeht auf die Fronleichnamsprozession und die Matthäus Passion oder ob an diesem Baum zu Gericht gesessen wurde, lässt sich nicht mit Gewissheit sagen. 
Rustiek pad door het landbouwgebied

Bij een volgend bezoek ga ik eens kijken of die boom aan de Theisbaumweg er nog staat. Ik krijg uit de rest van de info de indruk dat hij is vervangen door beuken en dat er een gedenkteken is opgericht. Ik ben benieuwd. Nu hadden we geen puf meer om te gaan kijken en liepen verder naar hotel Hirsch. Daar hebben we ons uitgepeld uit de dikke kleding vanwege de winterse kou en hebben wat uitgerust. 's Avonds weer lekker gegeten bij Brandenburg. Genoeglijk gesproken met een leeftijdsgenoot die op de fietst op weg was naar Rome.
Middenin de slaap gewekt door een SMS-je. Onrustig verder geslapen.

Geen opmerkingen: