24 januari 2016

Kirchner expositie in het Singer museum te Laren

Deze houtsnede, voorstellende
een zelfportret, trof mij direct
Met Peter C. had ik al iets gezien van de moderne Duitse schilderkunst; in de ogen van de critici van de dertiger en veertiger jaren aldaar verdoemd tot "entartete Kunst". Zo ook het werk van Ernst Luwig Kirchner die overigens vooral in Zwitserland heeft geschilderd. Hij was dermate getraumatiseerd uit de loopgraven van WO I gekomen dat hij moest worden opgenomen vanwege ernstige psychische problematiek; hij was bij vlagen psychotisch. Veel van zijn werk komt uit het Kirchner museum in Davos. En van dat werk was een behoorlijk grote expositie samengesteld hier in Laren. Ook enig werk van Wiegman, een NLse volgeling van Kirchner hing hier.
Palucca, een danseres. Geschilderd in 1930
Of ik het werk allemaal kon waarderen ben ik nog niet met mezelf eens; ik merkte dat ik bij tweede en derde ronde in toenemende mate onder de indruk was van vooral zijn latere werk en zeker van zijn houtsneden. Een zelfportret in de vorm van een houtsnede vond ik vanaf de eerste confrontatie schitterend.
De afbeelding van Palucca, een in die tijd bekende danseres in de eigen stijl van Kirchner vond ik ook meesterlijk en zeker van de kwaliteit van Picasso. In alle zalen van  de expositie werd relevante informatie over de ontwikkeling van deze schilder aan de muur gepresenteerd. Ik ben blij dat ik het gezien heb en ga er wellicht nog wel een keer naar toe.


Berglandschap. 


Geen opmerkingen: