18 januari 2016

Katholiek netwerk

Dat boek "De stamhouder" noemde ik al eerder. Het is een meer dan fascinerend boek dat inzicht geeft in een groot aantal onbekende hoeken van de europese geschiedenis. Een waffen-SS strijder die zijn Baltisch land wil heroveren op de Bolsjewisten bijvoorbeeld. Was geen misdadiger, maar in zijn eigen ogen althans een vechter voor de rechtvaardige zaak. En dan uiteindelijk terecht komen in het veroordelend NL; vermorzeld door het tijdsgewricht met een oorlogstrauma dat zijn weerga niet kent. De vernielingen die een oorlog op individueel niveau aanricht wordt pijnlijk precies beschreven wanneer de jonge Alexander de vader moet aanschouwen van z'n nieuwe vriend Hans in Duitsland; een half weggeschoten gelaat op een eveneens half weggeschoten lichaam in een rolstoel, merkwaardige geluiden uitstotend, maar bij het volle verstand. Het gaat je begrip te boven.
Maar wat me bovenal intrigeert is het bestaan van een katholiek netwerk in NL., nauw gerelateerd aan het vaticaan. Mijn goede vader had dat al door en had mij erover verteld. Alexander Münninghoff verhaalt er "unverfroren" over hoe zijn uiterst katholieke vader als een marionettenspeler via zijn katholieke relaties tot op het allerhoogste niveau voor elkaar krijgt wat hij wil. Zijn grootvader, feitelijk de tweede hoofdrolspeler in dit boek naast Alexander zelf is een onwaarschijnlijk getalenteerde manipulator die verder ook precies weet wat hij wil; de familie in stand houden middels een stamhouder, Alexander M. dus, schrijver van dit boek.
Wat ik ook leuk vind in dit boek is de bijna als logisch opduikende vriendschap tussen één van de uitermate verwende en rijke zonen van deze grootvader, Jimmy en de even verwende en rijke Hein uit het boek Jagtlust van Annejet van der Zijl. Nogmaals: lezen dit boek, of beter, deze twee boeken.

Geen opmerkingen: