16 september 2015

Dat geluid wil ik nooit meer horen!

Peter trekt een aboe-kin
Je doet je kin naar voren, vervolgens haal je diep adem en met een zo laag mogelijke, enigszins verdraaide stem en zo hard mogelijk roep je met lange uithalen: AaaaaaaBoeeeee. Welke gek heeft dat bedacht? Waar komt het vandaan? Wie doet dat (nog)?
Tja, heel lang geleden hebben mijn broer Jan en ik dit bedacht. Het heeft zich langzaam ontwikkeld uit iets wat onze vader zei en dat in onze oren klonk als: Koning Sheddopjoe o.i.d. Had iets van: Shut up you, hou je mond! Maar dat wisten wij niet. We speelden ' savonds als het buiten te donker was om buiten te spelen - ja ja kom daar nog eens om in deze TV tijd - iets met ballen in de gang en dan riepen we iets tegen elkaar en dat is langzaam "ge-evolueerd" tot Aboe en we zetten er dan zo'n rare kin bij op; die kwam uit de OB Bommel strip; de schilder terpentijn had zo'n aboe-kin zoals we die noemden. Jan en ik trokken vaak een aboe-kin; we hebben zelfs onze oma een keer zo gek gekregen dat ze een aboe-kin heeft gezet!
Tot grote ergernis van Anneke heb ik - mallote vader die ik was en misschien nog wel ben - dat rare aboe geluid ook later aan de kids geleerd. Als het een doodenkele keer stil was bij ons aan tafel - stel je voor met vier buitengewoon praatgrage kids en een ook erg praatgrage moeder - dan kon ik het niet laten en trommelde ik met twee handen op het tafelblad en brulde: "Aboe" en dan deden de kids mee, tot grote ergernis van hun moeder. Peter en Hugo, maar vooral ook Tycho hun vriend en zoon van Roos zijn meester in de Aboe.
En hoe lager je stem hoe prachtiger dat vreselijke stomme geluid resoneert en klinkt. Peter en Tycho spannen wat dat betreft de kroon.
Peter stuurde mij deze week een foto via Facebook waarop hij een aboe-kin laat zien. Wat moest ik lachen toen ik die zag. Ook vertelden de jongens mij dat ze het geluid nog een keer hadden gebruld aan tafel bij hun moeder en die had uit de grond van haar hart gezegd: "dat geluid wil ik nooit meer horen!"

Geen opmerkingen: