02 september 2015

Allemaal paaltjes om z'n kop

Grafheuvel met beschermende pallisade.
Foto Jap Smits
Gisteren zag ik een foto van mijn boswachtervriend Jap op zijn facebook pagina; een foto van een beschermde grafheuvel; beschermd in die zin dat er een pallisade van palen omheen is gezet om te voorkomen dat er overheen gereden wordt. En direct ging mijn register van oude herinneringen ratelen.
Ze was pas een jaar of 3-4 oud; ze zat nog in een kinderzitje voorop aan mijn stuur. Het was voorjaar en we maakten op zondagmorgen een fietstochtje vanuit station Ede-Wageningen. Natuurlijk vertelde ik voortdurend wat we allemaal zagen, me als jonge vader natuurlijk niet goed realiserend wat zo'n klein kind oppikt van wat ze ziet en wat je allemaal vertelt. En zo reden we langs verschillende van die  4000 jaar oude grafheuvels op de Veluwe. Ik vertelde dat daar heel lang geleden mensen waren begraven. Er stonden allemaal paaltjes omheen om te voorkomen dat militaire voertuigen er bij oefeningen overheen zouden crossen; waarschuwingstekens maar lang niet zo groot als de enorme pallisade op de foto van Jap.
Later thuis vertelde Joke - heden 33 jaar oud - over wat zij had gezien; een meneer met allemaal paaltjes om z'n kop. Dat was wat ze van de excursie had overgehouden. Ik denk er vaak nog met zoveel warmte aan terug; die lange fietstochten met zo'n klein kind voorop en maar babbelen. Fijne herinnering die weer als gezegd boven kwam toen ik Japs' foto zag. Hij gaf me direct toestemming om hem te gebruiken voor mijn Blog.

Geen opmerkingen: