14 september 2015

Coquilles saint Jacques a la Parisienne

Coquilles saint Jacques a la Parisienne
Het is een hele klus, maar dan heb je ook wel wat. Eerst kippenbouillon trekken. Je mengt daarvan 350 ml met 350 ml droge witte wijn en trekt daarin een paar fijn gesneden sjalotjes, wat grof gesneden selderij en peterselie, 10 peperkorrels en een laurierblad gedurende 20 minuten zonder deksel. Je zeeft vervolgens deze court bouillon en gooit de rommel weg. In de court bouillon trek je nu 350 gram in plakjes gesneden champignons en 15-20 coquilles gedurende 5 minuten tegen de kook aan. Je zeeft dan champignons en coquilles uit de court bouillon; de bouillon kook je in tot ongeveer 250 ml en de mosselen snijd je in plakjes en laat je verder uitlekken.

Roos gaat niet opzij voor 2 stuks!
Is wel veul hoor.
De sauce Parisienne. 55 gram boter smelten, 35 gram tarwebloem en je maakt een witte roux, dus heel zachtjes en op laag vuur 1 minuut roeren. Dan voeg je terwijl de pan op zeer laag vuur staat langzaam de ingekookte bouillon toe onder voortdurend roeren en 175 ml melk. Dat breng je al roerend nu op wat hoger vuur aan de kook en je laat het goed binden gedurende enkele minuten uiteraard roerend! In een aparte kom doe je twee eidooiers en 100 ml room, goed mengen en je brengt daarin 2 lepels van de hete saus, roeren en nog twee lepels, roeren en nog wat van de hete saus roerend en dan alles terug in de pan en opnieuw roerend aan de kook brengen. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Ik gebruik ook wel een paar druppels Worchestersaus, maar dat is niet Frans!

Meng 2/3 deel van de saus met het mengsel van champignons en coquilles en vul daarmee 4-6 schelpen. Dek af met de rest van de saus. Strooi er kaas over en zet ze in de oven bij 190 graden op grillstand. Na 15 minuten smullen geblazen!

Het recept is bedoeld voor 6 personen als voorgerecht. Maar voor 4 is het ook voldoende en als je er stevig tegenaan gaat kun je het geheel met z' n tweetjes aan. Hebben Roos en ik gered, maar is wel machtig hoor.

Geen opmerkingen: