04 februari 2014

Wereld Kankerdag

Van alle kanten wordt de aandacht op kanker gevestigd; vandaag was het wereld kankerdag, aldus de Intermediair, het lijfblad van de treinreiziger. Kanker heeft als sterfte oorzaak de eerste plaats overgenomen van hart- en vaatziekten; alle reden om er aandacht aan te besteden. "Men" denkt dan primair aan vroegtijdige opsporing en aan genezing en daar gaat ook de meeste belangstelling naar uit althans in de media; veel minder echter naar het voorkomen van deze akelige doodsoorzaak.
Een belangrijke factor in preventie van kanker is eigenlijk "natuurlijk gedrag", veel bewegen en niet uit potjes, flesjes en (plastic) zakjes eten en geen onnatuurlijke dingen als alcohol en roken; simpel toch zou je denken.
Roos en ik gingen op wereld kankerdag vroeg op pad; naar station Klarenbeek voor een wandeling naar "de jager", degene waar we sinds een klein half jaar zalig Nederlands wild betrekken. Dat kan haas of ree zijn, maar ook hert, gans, zwijn, duif of fazant. De vriezer van onze jager is net een moestuin; heerlijk en gevarieerd. Zo proberen wij op natuurlijke wijze te leven, althans zo natuurlijk als maar mogelijk is in deze geïndustrialiseerde wereld.
Op de terugweg kwamen we op een NS station en daar zag ik een jonge vrouw een sigaret opsteken; ik vind dat altijd vreselijk, zo'n jong mens dat z'n gezondheid aan het verwoesten is met zoiets smerigs als een sigaret en onwillekeurig schudde ik m'n hoofd. Daar kon ik het natuurlijk niet bij laten en ik sprak haar aan en vertelde haar dat het wereld kankerdag was en dat sigaretten roken op haar leeftijd zo ongezond is (ik bedoelde natuurlijk niet ongezond maar buitengewoon stom). Ze keek me aan met een blik van "tja ik ben er nou eenmaal aan verslaafd en kan er ook niets aan doen" en zei dat haar ouders ook niet rookten. Ik merkte op dat ze nog veel te jong was om er al aan verslaafd te zijn en dat ze beter kan stoppen.
In mijn gedachten zag ik ook het zwaar getekende gezicht voor me van een bejaarde, zwaar aan sigaretten verslaafde dame die ik ken van de bridgeclub; dat gunde ik deze jonge vrouw allerminst, maar heb dat niet gezegd. Ik hoop dat het iets heeft geholpen en dat ze inderdaad verstandig zal zijn; dan heb ik mijn bijdrage geleverd aan wereld kankerdag want ik ben en blijf van mening dat je kanker moet voorkomen; dat is veel beter dan genezen.

Geen opmerkingen: