23 februari 2014

Messing bomen in de kroondomeinen

"De Kathedraal", kunstwerk in het kroondomein
In het voorjaar gaan we met Ab en Dick vD naar Turkije met SNP om de Lycian way te gaan wandelen. Voor Ab een reden om wat te gaan trainen. Ik lachte hem uit; hij heeft door al dat buiten werken in het riet een wandelconditie als een paard. Neemt niet weg dat we vandaag heerlijk hebben gewandeld door de kroondomeinen. Toch weer zo'n 28 kilometer in de benen.
Mooie slenken, afwisselend bosgebied met heide tussendoor. Overal sporen van herten die wij niet hebben gezien en naar we denken hebben zij ons wel gezien en stonden ons uit te lachen.
In dit gebied wat minder maar ook wat minder opdringerige cross-fietsers dan de vorige keer op de Veluwe. Gezellig groeten en we maakte zelfs een praatje met een leuk stel mannen uit Twente zo te horen. Ook zij maakten met plezier gebruik van de GPS; op de fiets gemonteerd.
Onderweg zag ik tot mijn genoegen een groot aantal hoog afgezaagde boomstobben staan. Geen gezicht, maar heel goed voor insecten, aldus Jap, voorzitter van de sectie Thijsse en collega boswachter van Ab. Echter, Ab had direct door dat het hier om een kunstwerk ging; de stobben waren van metaal en niet van gietijzer (of zoals Ab dat formuleerde, van "pisbakkenstaal") maar van messing. We konden nergens een bordje vinden met toelichting. Ab stuurde mij later een toelichting die hij had gevonden op internet; het gaat hier om een kunstwerk dat door koningin Beatrix werd aangeboden:

Citaat:
Nabij de Wieselseweg, ten noorden van Restaurant De Echoput, is een kunstwerk van Marinus Boezem te vinden: De Kathedraal. Koningin Beatrix schonk dit kunstwerk ter gelegenheid van haar 60e verjaardag aan het Kroondomein om de verbondenheid van de Oranjes met dit unieke gebied te onderstrepen. Het kunstwerk bestaat uit 40 bronzen boomstronken van ongeveer een meter hoog. Deze zijn geplaatst volgens de zuilen en pijlers op de plattegrond van de kathedraal van Reims.
Einde citaat

Op de terugweg tot onze verbazing een reclame voor Italiaans ijs. "Kan niet waar zijn", probeerde ik nog aarzelend het enthousiasme van Ab te dempen. Maar inderdaad stond er een kar met een verkoper met een raar verhaal waar we desondanks ijs gekocht hebben; voor mij veel te groot, maar kleiner wilde hij niet verkopen?!
Met enige moeite kon ik mijn ogen tot huis open houden. Het wordt morgen weer mooi weer en ik denk dat Roos wel een strafexpeditie voor morgen in gedachten heeft, oftewel opnieuw een wandeling. En er staat ook nog zo'n afwas?!

Geen opmerkingen: