20 januari 2014

Willeke van Ammelrooy

Op het station Utrecht kijkt ze je verdrietig, verwijtend aan met de omineuze tekst: "ieder uur krijgen 12 mensen de diagnose kanker". En natuurlijk gaat het om het geven van geld aan het KWF voor onderzoek naar de genezing van kanker. En dan kijk ik om mij heen en zie al die jonge mensen die roken, ik zie al die rotzooi die verkocht wordt en bovendien nog gevroten wordt terwijl iedereen weet dat het niet goed voor je is; dat je er kanker van kunt krijgen. Is voorkomen niet veel beter dan genezen en vooral is dat niet veel goedkoper?
Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat binnenkort van start gaat. Gaat onwaarschijnlijk veel geld kosten en vast en zeker geen cent besparen; verstandiger eten en drinken en niet roken en sterke drank zou pas geld uitsparen en bovendien het voorkomen van darmkanker weer terug brengen naar vooroorlogse frequentie.
Uitbannen kun je kanker niet want het wordt niet alleen maar door beïnvloedbare factoren veroorzaakt, maar beperken kun je het vast en zeker; kijk maar naar de relatie tussen roken en het voorkomen van longkanker. 

Geen opmerkingen: