04 januari 2014

Schoenberg en Kandinsky

Deze reproductie hing op mijn werkkamer
bij de DHV (met dank aan Fred van Veen)
Mijn goede vriend Dick heeft mij decennia geleden meegesleept naar uitvoeringen van het Schönberg kwartet. Ook heeft hij mij regelmatig andere muziek van Schönberg laten horen en mij volgestopt met mp3tjes van deze componist van atonale muziek; twaalftoonsmuziek. Meestal vond ik het verschrikkelijk maar soms ook mooi.
Op mijn werkkamer van de DHV, ook alweer 20 jaar geleden had ik een aantal moderne schilderijen, althans reproducties hangen. Waren eerlijk gezegd niet helemaal mijn keuze maar was ik geadviseerd door een kunstkenner, althans iemand die zich als zodanig opwierp. Daaronder Kandinsky.
Schönberg en Kandinsky; dat deze twee elkaar beïnvloed zouden hebben was mij tot voor kort onbekend. In het Joods Historisch museum is heden een tentoonstelling die de relatie van deze twee avant gardisten elkaar goed hebben gekend, bevriend zijn geweest, met elkaar hebben gecorrespondeerd en elkaars werk grondig kenden.
De tentoonstelling laat met de moderne techniek muziek van Schönberg horen, (later heeft hij zijn naam gewijzigd in Schoenberg) en leidt je daarmee langs schilderijen van Kandinsky, van Schönberg zelf en van tijdgenoten en van vrienden van beiden zoals Egon Schiele en componist Gustav Mahler. Deze expositie is zeer de moeite waard wat mij betreft.
Via het onvolprezen Youtube zal ik mij eens verzadigen met Schönberg. Roos vertelde mij vanmiddag dat zij de opera Moses und Aron heeft doorgezeten; een muzikaal ondoorgrondelijk stuk muziek op een zwaar oudtestamentisch thema. Ze was blij dat ze weer buiten stond. 

Geen opmerkingen: