15 januari 2014

No sports

Tegenwoordig wordt sport toch vooral gepresenteerd als noodzakelijk middel om de volksgezondheid te verbeteren. Denksport valt daar vast buiten, maar dat ter zijde; het gaat natuurlijk om meer bewegen. Nu zat ik laatst in de sauna en kwam zo aan de praat met een mede-zweter over fietsen op een apparaat waarvan je de weerstand kunt instellen: "spinning" in goed nederlands?!. Hij had dat veel gedaan; vertelde er ook met behoorlijk enthousiasme over; was zelfs instructeur geweest, maar kon het nu niet meer: hij had nu twee kunstknieën en moest het rustiger aan doen. Hij zei dat die kapotte knieën het gevolg waren van de overmatige sportbeoefening.
In de fitness instelling waar ik regelmatig train, zwem en van de sauna gebruik maak zie ik ook wel veel jonge kerels die zich helemaal in het zweet werken aan een zeer beperkt deel van de musculatuur; een enorm bovenlijf, waarnaar ze met trots in de overal opgehangen spiegels staan te kijken, vaak in combinatie met dunne benen en billen.
Ik mag mij zelf verheugen in een paar stevige onderdanen met een stel enorme kuiten door dat eeuwige wandelen. Die meneer in de sauna was het met mij eens dat die natuurlijke beweging van het wandelen toch wel een stuk beter voor het bewegingsstelsel is dan dat overdreven fanatieke geros op zo'n apparaat.
Aan de andere kant heb je die dikke sigaren rokende oud minister president van de UK die Europa gered heeft van het Nazisme: Sir Winston Churchill, tevens bekend van zijn memoires. Toen hem eens gevraagd werd hoe hij het toch allemaal gefixt had om in de politiek zo veel te doen, boeken te schrijven en veel meer activiteiten, haalde hij zijn dikke sigaar uit zijn mond en zei: "no sports". Mijn goede vriend Peter C. zal het ongetwijfeld roerend met hem eens zijn; velen vinden wandelen ook geen echte sport, dus eigenlijk ben ik het ook wel eens met Sir Winston.
Bewegen moet je veel doen maar vooral integreren in je dagelijks bestaan door zoveel mogelijk te fietsen en te wandelen. En eventueel fitness voor de spieren die je daarbij niet gebruikt.

Geen opmerkingen: