02 januari 2014

Naar de tweede Maasvlakte

Futureland, bezoekerscentrum van de Maasvlakte.
Lastig te vinden, maar interessant
Bij een van de etappes van het Deltapad die ik vorige maand samen met Roos had gelopen kwamen we "onder de rook" van de Maasvlakte, een in zee opgeworpen buitenhaven met veel overslag maar ook zware industrie m.n. energie opwekking uit kolen die met zeeschepen is aangevoerd. De enorme kolencentrales met de zwarte kolenbergen zijn daar getuigen van. Aldus kon ik nu constateren omdat Ab mij had aangeboden om de maasvlakte eens te gaan bezoeken. Dat gebeurde vandaag. Ab had nog vrij en de zeer nabij gelegen Voornse duinen zijn natuurlijk een prachtig wandelgebied. Maar eerst gingen we naar de Maasvlakte II, een uitbreiding die de laatste jaren heeft plaats gevonden. Het regende onderweg, maar de regen zou na de ochtend verdwenen zijn en die ochtend hadden we geheel nodig om de maasvlakte te bereiken en met name om het bezoekerscentrum "Futureland" te vinden. Daar kon je goed zien hoe die tweede Maasvlakte was aangelegd op zee. De dammen en kades zijn gevormd m.b.v. opgespoten zand. De buitenkant is met reusachtige betonconstructies verstevigd om de zee ook bij zwaar weer te kunnen weerstaan. Ik voelde een merkwaardige nationale trots dat wij platlanders dat toch maar weer voor elkaar hadden gekregen in relatief korte tijd. De overslagkranen stonden er al terwijl de kades verderop nog moeten worden aangelegd. Knap staaltje.
Prachtig breed strand met duinvorming
Daarna hebben we een stuk van het Deltapad gelopen van Oostvoorne door de duinen en weer terug. Het gebied staat bekend als de mooiste duinen van het land. Het kan inderdaad de vergelijking met Schiermonnikoog doorstaan; natte valleien en kwel, zandverstuivingen, duinvorming en een fraai strand.
In de zoetwatermeren die in de duinvalleien waren ontstaan zagen we nog tal van water vogels. Ab wist deze te onderscheiden en wees mij erop: naast kuifeenden waren dat de brilduiker, de tafeleend, middelste zaagbek, krakeend, slobeend en de wilde eend.

Geen opmerkingen: