16 april 2013

Twintigers hoeven niet zo nodig een eigen auto

Artikel over het verminerd gebruik van de auto door jongeren
Auto rijden was nooit zo "mijn ding". Dat is niet van de laatste jaren maar eigenlijk al veel langer, al van toen ik "nog jong" was.
Toen mijn broer en schoonzus nog maar kort in Bovenkarspel woonden stelde ik Lien voor om maar eens met de trein te gaan. Gewoon, omdat ik dat leuker vond dan met de 2CV die we in die tijd hadden. Nou heeft Bovenkarspel twee stations en we waren in het verkeerde uitgestapt. En die arme Lien had van die laarzen aan die voor visite waren en eigenlijk ongeschikt om mee te wandelen. Wat was ze boos op me, en terecht. Dat was onze eerste treinrit. Later gingen we wel naar kennissen van ons in Maastricht met de trein; lekker luxe eerste klas weet ik nog wel. Dus ja, die trein zat er altijd wel in. Gemakzucht eigenlijk, want dan hoef je niet zelf te rijden. Vanaf het moment dat ik vanwege het forenzen een NS-kaart en later een OV-kaart kreeg heb ik nauwelijks meer auto gereden; heb er als gezegd niks mee. Viel ook in slaap als ik moest rijden zo saai vond ik het.
Maar nu las ik dat jonge mensen, niet alleen in Europa maar zelfs in het auto-verslaafde Amerika minder auto gaan rijden tot grote schrik van de auto industrie. Grappig fenomeen waar ik me alles bij voor kan stellen. Zo'n auto kost veel en staat 90% van de tijd stil voor de deur. Zo'n green wheels wagen gebruik je als je hem nodig hebt, maar ik weet uit ervaring dat je met het OV ook overal komt en dat is een stuk goedkoper en makkelijker. Je hoeft dan niet zelf aan het stuur te trekken. En dat hebben de jonge mensen kennelijk ontdekt. Hulde!

1 opmerking:

Renee zei

Herkenbaar :) behalve dat stukje van de 2CV, want afgelopen zondag deden wij met een vriend mee aan een 2CV-tochtje (tientallen 2CV'tjes present) door de bollenstreek! Dat is nú juist weer leuk :P