13 april 2013

Culinaria in Zeist

Het voorgerecht, een fantasie met aubergine en granaatappel
Gisteravond waren we bij vrienden uitgenodigd om te komen eten. Melle ken ik vanuit Slowfood en van de organisatie van kooklessen en smaakbelevingsbijeenkomsten op hoog niveau. Op culinair gebied stelde hij ons dan ook niet teleur.
Ik had best een spannende dag achter de rug met het tekenen van het contract voor het gevel-onderhoud namens de Vereniging van Eigenaren nadat de begroting door de Algemene Leden Vergadering was goedgekeurd. Had ik deze vergadering al voorgezeten merkte ik dat ik dit soort akkefietjes helemaal niet meer gewend ben; ik ervoer het toch wel als enigszins spannend terwijl ik in mijn werkend bestaan toch wel voor heel wat heter vuren heb gestaan. Maar die spanning was weggezakt toen we bij Melle en ega arriveerden. Met een glaasje wijn met bijlage, geroosterde pitjes, radijsjes en kalamata olijven werden we ontvangen. Vervolgens zette Melle zich aan zijn grote hobby en in de open keuken, die garant stond voor een doorlopende conversatie zette hij een verrukkelijk maal in elkaar.
Zeebaars op een bedje van spinazie, Alkmaarse gort,
gestoofd met venkel, gestoofde anijschampignons,
overgoten met sauce Hollandaise
En wat hij ons voorzette loog er niet om; zorgvuldig bewerkte aubergine met kwark, kruiden en granaatappel uit de oven, prachtig opgediend op een schotel met een fantasierijke bietensoort met niet te onthouden naam. Vervolgens een stukje zeebaarsfilet, subtiel gekruid uit de oven opgediend op spinazie en als bijlage Alkmaarse gort, gestoofd met venkel en gesmoorde anijschampignons, besprenkeld met sauce Hollandaise was het een verrassende combinatie. Tot slot een door Ria enkele dagen tevoren toebereide Tiramisu.
En tussendoor een onderhoudende conversatie; natuurlijk over voedsel en voedselbereiding. Ik merkte dat ik prateriger was dan ik van mezelf gewend ben; het is natuurlijk ook wel één van m'n belangrijkste stokpaardjes: gezond en vooral lekker eten. En dat laatste hebben we gedaan. Nog dank daarvoor Melle en Ria, ook namens Roos.

Geen opmerkingen: