12 april 2013

Twee maanden oud

Evi Ruijters, foto van Arja's facebook
pagina gepikt
Ze kijkt je bijna schalks aan op deze foto, Evi, mijn kleindochter van inmiddels alweer ruim 2 maanden oud. Als ik naar die foto kijk begin ik van binnen gewoon zelf ook te glimlachen. Misschien de reactie van een trotse grootvader maar ik vind haar zo "wijs" voor zo'n jonge baby.
Bij haar geboorte merkte ik al op dat de naam Evi in onze familie voorkomt. Tante Evie Onrust-Onrust, een zuster van mijn grootmoeder van vaders kant heette zo. Zij was de lievelingstante van mijn vader, had een groot aantal kinderen ik meen acht of tien; ze is heel oud geworden, ergens in de negentig. Evie was in het dorp Oostzaan, waar die hele familielijn vandaan komt zoals ik heb kunnen constateren blijven wonen en met haar ook de meesten van haar kinderen. Mijn vader ging graag naar zijn neven en nichten in Oostzaan; hij voelde grote affiniteit voor dit plaatsje, een affiniteit die ik later met hem heb gedeeld toen we daar samen gingen vissen. Ik vond het dan ook frappant dat dochter Arja haar dochter deze naam heeft gegeven en hoop een keer met de kleine Evi, als zij grote Evi is geworden naar Oostzaan te gaan en haar de dingen te laten zien waar haar overgrootvader Henk zo gek op was.
In mijn kast staat al sinds een eeuwigheid een foto met daarop vier dames op middelbare leeftijd. Dat is een foto van mijn grootmoeder met haar twee zussen, Evie en Immie en een zekere tante Dirkje, waarschijnlijk een zuster van hun moeder Jansje Swart, de bet-betovergrootmoeder van de kleine Evi.

Geen opmerkingen: