27 april 2013

Het eerste stoplicht

Berlijn met het eerste
stoplicht
Het werd ons gepresenteerd als "het eerste stoplicht", misschien in Berlijn, misschien in Duitsland, maar in ieder geval niet "ter wereld", althans dat beweert een publicatie op Internet. Het staat nog steeds in Berlijn, niet meer in gebruik en kennelijk heeft het de tand van de aldaar toch wel erg rumoerige tijd doorstaan.
Bij het naspeuren van "het eerste stoplicht" kwam ik een aandoenlijk plaatje tegen van de gebeurtenis dat dit fenomeen zich in Eindhoven afspeelde; een grote groep fietsers en een auto staan als athleten voor de race klaar om op commando van het stoplicht er vandoor te gaan.
Klaar voor de start
Kom daar nu nog maar eens om; een stoplicht wordt toch vooral als hinderlijk ervaren, net als de belastingdienst, maar je kunt als samenleving niet zonder functioneren. Overigens zie je bij ons in het dorp steeds meer stoplichten verdwijnen en in plaats daarvan zelf regulerende voorrangs circuits komen. De regulatie van het verkeer gebeurt als vanzelf; had vroeger een van rechts komend voertuig voorrang, daar stond bij het drukker worden van het verkeer de hele boel stil bij drukte. Dat gebeurt niet meer nu het verkeer op de rotonde zelf voorrang heeft; de doorstroming is gegarandeerd: daar is bij nagedacht!!

Geen opmerkingen: